Nieuws

Provincie Groningen werkt aan eerste 3D-geprinte brug ter wereld

Bij Blauwestad moet de eerste volledig 3D-geprinte brug voor autoverkeer van de wereld komen. Woensdag werden op de provinciewerf in Groningen schaalmodellen van de liggers getest op hun draagkracht.


Leestijd: 1 minuut

Provincie Groningen werkt aan eerste 3D-geprinte brug ter wereld
Provincie Groningen werkt aan eerste 3D-geprinte brug ter wereld

De provincie werkt samen met het Amsterdamse bedrijf FDN aan de ontwikkeling van een volledig 3D-geprinte betonnen brug voor autoverkeer. Volgens de provincie is de brug bij voltooiing een wereldwijde primeur.

De bedoeling is om een volledig betonnen brug te printen van 20 meter lang en 8 meter breed met twee rijstroken. Zowel het dek, de leuning als de fundering worden geprint. Elders in de wereld bestaan al wel geprinte fietsers- en voetgangersbruggen, aldus de provincie. Daarvan is echter alleen het dek geprint en de fundering op de traditionele manier aangelegd.

Tests
Op de provinciewerf in Groningen werden woensdag geprinte schaalmodellen van de liggers voor het brugdek getest op hun draagkracht. Die proeven verliepen succesvol.

De volgende stap is het printen van een testverkeersbrug van tien meter, die nog dit jaar in Blauwestad geplaatst moet worden. Als ook die test succesvol is, zal begonnen worden met het printen van de definitieve brug.