Nieuws

PvdA Groningen: “Waarom geen kleine retailondernemers in Mercado-gebouw?”

Waarom komt er geen markthal meer op de begane grond van appartementengebouw Mercado in de Rode Weeshuisstraat? Dat wil de Partij van de Arbeid weten van het college van B en W. De partij vindt het zonde dat alleen horecaondernemers zich straks in het pand zullen vestigen. “Een plek voor kleine ondernemers zorgt juist voor de reuring en gezelligheid die we nodig hebben in de Groningse binnenstad.”


Leestijd: 1 minuut

Douwe Egberts en 't Zusje openen filiaal in markthal Mercado
Douwe Egberts en 't Zusje openen filiaal in markthal Mercado

Mercado wordt een woongebouw in de Rode Weeshuisstraat in Groningen, tussen de Oude Ebbinge- en de Oude Boteringestraat. In het gebouw komen 41 luxe appartementen. Het oorspronkelijke plan voor de begane grond – waar vroeger een ALDI zat – was het creëren van een versmarkt, die voor iedereen toegankelijk zou worden. Maar omdat het lastig bleek om een ambachtelijke bakker, slager, vis- en groenteboer te vinden, biedt Mercado straks onderdak aan horeca. 

“Eeuwig zonde”, is de PvdA van mening. “Een markthal is juist wat de plannen voor Mercado mooi maakte.” De fractie is van mening dat juist de kleine ondernemers jeu geven aan de Groningse binnenstad. “Ze zorgen voor reuring, gezelligheid, het promoten van streekproducten en zijn erg belangrijk voor het versterken van de lokale economie”, aldus de partij.

De fractie vindt dat de gemeente zich juist actief moet inzetten om plekken voor kleine ondernemers te creëren in de binnenstad, ook in Mercado. Anders dreigt de binnenstad te veel “eenheidsworst” te worden. “Er verdwijnen al veel kleine retailondernemers uit de binnenstad, en we zien dat dit vaak komt doordat het voor hen lastig is om daar een betaalbare plek te verkrijgen.” 

De PvdA wil van het college weten wat de reden is voor het veranderen van de plannen voor de begane grond van Mercado.