Nieuws

Raad wil plan tegen intimidatie uitgaansleven Groningen

De gemeenteraad wil dat er een structureel plan én een oplossing komen om intimidatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Daar dienen de twaalf fracties vandaag, woensdag 1 juni, gezamenlijk de motie ‘Veilig Uitgaan in Groningen’ voor in tijdens de gemeenteraadsvergadering.


Leestijd: 1 minuut

Raad wil plan tegen intimidatie uitgaansleven Groningen
Raad wil plan tegen intimidatie uitgaansleven Groningen

De partijen wijzen op verhalen die ze horen en de berichten die ze in de media lezen, waarin het lijkt alsof uitgaan in Groningen steeds onveiliger wordt. Ze doelen op situaties waarin mensen tijdens het uitgaan worden lastiggevallen door middel van onder andere intimidatie, seksueel getinte opmerkingen en (seksueel) geweld. 

De partijen roepen het College op om met betrokken organisaties in gesprek te gaan, zoals de GGD, Sense, KHN en de Nachtraad. “Wij vinden dat iedereen recht heeft op een veilige omgeving om op stap te gaan”, zegt Yaneth Menger, raadslid Stadspartij 100% voor Groningen. “Er moet eindelijk een structureel plan én een oplossing komen om (seksuele) intimidatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Het wordt de hoogste tijd.”

“De samenwerking van de gemeente met deze organisaties en horeca is cruciaal om de Groninger nacht veiliger te maken voor iedereen”, vult Els van der Weele van de Partij van de Arbeid. “Denk aan trainingen voor horecapersoneel om nog beter om te kunnen gaan met situaties van seksuele intimidatie. Maar ook aan de actie ‘Vraag naar Angela’, waarmee je aan de bar kunt vragen om hulp wanneer je je onveilig voelt".