Nieuws

Ranomi Kromowidjojo hakt knoop door en stopt per direct met zwemmen

Ranomi Kromowidjojo beëindigt met onmiddellijke ingang haar imposante loopbaan als zwemster. De drievoudig olympisch kampioene uit Sauwerd, die de buitenwacht lang in het ongewisse liet over haar toekomstplannen, gaat zich richten op een maatschappelijke carrière. Dat schrijft de NOS.


Leestijd: 2 minuten

Ranomi Kromowidjojo hakt knoop door en stopt per direct met zwemmen
Ranomi Kromowidjojo hakt knoop door en stopt per direct met zwemmen

De 31-jarige 'Kromo' is één van de succesvolste zwemsters van Nederland. Op haar erelijst prijken in totaal 17 wereld- en 24 Europese titels. In het olympische 50-meterbad was ze driemaal wereldkampioene. Op Europees niveau pakte ze zes gouden medailles op de langebaan.

'Het is niet zo dat ik het niet meer leuk vind of dat mijn lichaam klaar is', vertelt Kromowidjojo over haar besluit. 'Maar, ik ben 31 jaar en ik heb al zoveel bereikt. Wat wil ik nog bereiken? Natuurlijk, ik kan altijd nog harder of beter zwemmen, maar eigenlijk denk ik: het is goed zo', zegt ze tegen de NOS.

In de winter van 2005 maakte ze als 15-jarig talent haar internationale debuut op de EK kortebaan in Triëst en had ze meteen ook een aandeel in de titel die werd binnengesleept op de 4×50 meter vrije slag. In totaal zou ze in zestien jaar tijd op dertig internationale titeltoernooien aan de start verschijnen.

Kromowidjojo deed vier keer mee aan de Olympische Spelen. Bij haar debuut in Peking in 2008 pakte ze, samen met Inge Dekker, Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis, goud op de 4×100 meter vrije slag. De 'Golden Girls', zoals het kwartet door het leven zou gaan, bleven vier jaar lang ongeslagen op het prestigieuze estafettenummer.

In 2012 moest het viertal in Londen genoegen nemen met olympisch zilver op de aflossing, maar individueel nam Kromowidjojo ondubbelzinnig revanche door zowel de 50 meter als de 100 meter vrij – het koninginnennummer – op haar naam te schrijven.

Bij de twee daaropvolgende Zomerspelen reikte Kromowidjojo niet tot het erepodium. In Rio de Janeiro werd ze vierde op de 4×100 vrij en moest ze op zowel de 50 als 100 meter vrije slag genoegen nemen met de zesde plaats.

Ook vanuit olympisch Tokio keerde ze vorig jaar terug met lege handen. Op de 4×100 vrij en 50 vrij eindigde ze als vierde. Voor de 100 vrij trok ze zich terug.

Haar laatste internationale toernooi, de WK kortebaan in Abu Dhabi, leverde Kromowidjojo zes medailles op, waaronder een gouden op de 50 meter vlinderslag en op de slotdag een zilveren op de 50 meter vrije slag, in naar nu blijkt haar laatste race in het wedstrijdbad.