Nieuws

Remkes: “Nieuwe verkiezingen niet uitgesloten”

‘Er zijn in onze rechtsstaat waarborgen ingebouwd die voorkomen dat er hele gekke, ongrondwettelijke dingen gaan gebeuren. Het is dan ook overtrokken om te denken dat hel en verdoemenis zullen uitbreken in Nederland, na de winst van Geert Wilders’. Dat betoogde zondagmorgen de Groningse oud-informateur en oud-minister, Johan Remkes (VVD). Hij zei dit tijdens een uitzending van WNL op Zondag. Remkes liet daarin weten te betwijfelen of het de PVV zal lukken om met de VVD op sociaaleconomisch terrein tot overeenstemming te komen.


Leestijd: 2 minuten

Groninger Johan Remkes informateur
Groninger Johan Remkes informateur

Volgens Johan Remkes is het best te begrijpen dat mensen zich wat zorgen maken na de winst van Wilders. Maar ze moeten vooral niet vergeten dat er waarborgen zijn in onze rechtsstraat. Hij vindt het dan ook overdreven om demonstraties te organiseren.

“Deze overtrokken geluiden wakkeren dat gevoel van onveiligheid alleen maar aan omdat het uitvergroot wordt, en er niet bij gezegd wordt dat we in onze rechtsstaat een aantal waarborgen hebben die voorkomen dat er hele gekke, ongrondwettelijke dingen gebeuren. Ik vond de demonstraties zwaar overtrokken”, aldus Remkes.

’s Middags was er zondag overigens nog wel een demonstratie in Groningen. Het ging om een “Mars voor Iedereen”, vanaf de Vismarkt, waar tussen de 150 en 200 mensen aan deelnamen. Volgens de organisatie ging het niet om een protest, maar was de wandeling bedoeld om duidelijk kenbaar te maken ‘dat iedereen erbij hoort’.

‘Nieuwe verkiezingen?”

Volgens Johan Remkes was het ‘ontijdig en onverstandig’ dat Dilan Jesilguz nu al heeft laten weten dat de VVD niet met PVV in één kabinet wil. Het zou beter zijn geweest om er eerst eens rustig over na te denken, en vooral om de informateur z’n werk te laten doen. Daarna zou altijd nog kunnen blijken of het wel of niet mogelijk is om samen te werken. En volgens Remkes kon dat nog wel eens héel lastig worden.

 “Geert Wilders is in cultureel opzicht rechts. Maar op sociaaleconomisch terrein juist links. En om die laatste reden is in 2012 is de formatie mislukt”.

Volgens Remkes zou het daarom best eens zo kunnen zijn dat VVD en PVV er niet uit komen, en de kans dat PVV en GroenLinks/PvdA er daarna wel samen uitkomen is volgens Remkes ‘nihil’. Om die reden acht hij het niet uitgesloten dat het niet zal lukken om een kabinet te vormen, en dat betekent dat er uiteindelijk dan nieuwe verkiezingen nodig zijn.