Nieuws

Verbijsterde René Paas: ‘leveringszekerheid’ is misbruikt argument

De Groningse Commissaris van de Koning René Paas is verbijsterd nu de stemming in de Eerste Kamer over de definitieve sluiting van de gasputten in Groningen, wordt uitgesteld. “Niet opnieuw!”, reageert hij op X.


Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid in de Eerste Kamer – BBB, VVD, PVV, JA21 en 50Plus– wil eerst meer duidelijkheid over de vraag wat sluiting van de putten in Groningen betekent voor de leveringszekerheid van gas aan Nederland.

Volgens de Commissaris is het opmerkelijk dat de Eerste Kamer daarmee nu juist een oud argument van stal haalt, en is het argument van ‘leveringszekerheid’ in het verleden ook altijd al gebruikt om door te gaan met de gaswinning. “Juist het argument van leveringszekerheid is in de afgelopen jaren vaak misbruikt om de belangen van Groningers te negeren. Niet opnieuw!”, aldus een geïrriteerde René Paas.

“Geen tijd te verliezen”

“Definitieve sluiting van de gasputten in Groningen is essentieel. En het is beloofd. Het is aan de Eerste Kamer van deze belofte een wet te maken”, schrijft hij. “Ik doe een klemmend beroep op alle fracties in de Eerste Kamer om dat te doen. Ze hebben geen tijd te verliezen.”

Paas laat aan RTV Noord weten dat hij gisteren, na het bekend worden van het uitstel, meteen de telefoon heeft gepakt. Om achtergrondinformatie in te winnen, maar ook te vragen wat de mensen heeft bezield, vertelt hij. De antwoorden waren volgens hem geruststellend.

Desondanks is Paas, ‘net als veel Groningers’, pas gerust als de wet is aangenomen. Over een of twee weken moet de Eerste Kamer alsnog stemmen over het sluiten van de gaskraan.

Ook Sandra Beckerman van de SP reageert woedend op de uitstel. “Boos”, schrijft ze op X. “PVV, VVD en BBB vertragen definitief einde #gaswinning #Groningen Na al het leed, na alle onveiligheid ons aangedaan door een onbetrouwbare overheid Na alle strijd Besluiten deze (formerende!?) partijen in de Eerste Kamer om Groningers weer te laten wachten.”