Nieuws

Rijksbouwmeester: “Kwaliteit landschap en dorpen Groningen mogen niet verloren gaan in hersteloperatie”

We moeten er voor waken dat de mooie en waardevolle kanten van het wonen in Groningen behouden blijven in het Groningse aardbevingsgebied. Architecten moeten daarom een belangrijke rol spelen bij het behoud van de karakteristieke woonkwaliteit van Groningen. Samen met bewoners moeten de architecten er voor zorgen dat het karakter van het Groningse landschap en de dorpen en de kwaliteit behouden blijft. Daarvoor pleit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.


Leestijd: 1 minuut

Rijksbouwmeester: “Kwaliteit landschap en dorpen Groningen mogen niet verloren gaan in hersteloperatie”
Rijksbouwmeester: “Kwaliteit landschap en dorpen Groningen mogen niet verloren gaan in hersteloperatie”

De Rijksbouwmeester, die onder meer tot taak heeft de kwaliteit van de architectuur in Nederland te bevorderen, heeft een brief gestuurd aan staatssecretaris Hans Vijlbrief. Daarin waarschuwt hij de staatssecretaris er voor dat de aandacht bij de versterkingsoperatie nu te eenzijdig ligt op versterking en budget. Daarom moeten architecten een grotere rol krijgen in de versterkingsoperatie, zo melden onder met het Dagblad Trouw en RTV Noord.

Eerder deze maand maakte Veenstra zijn zorgen ook al kenbaar op de website van Noorderbreedte, een blad/nieuwssite gericht op het landschap van Nooord-Nederland.

Eerder deze maand maakte Veenstra zijn zorgen ook al kenbaar op de website van Noorderbreedte, een blad/nieuwssite gericht op het landschap van Noord-Nederland.

Daarin meldde hij dat hij zeer onder de indruk is van het schilderij Het Kerkje van Oostum, van een schilder aangesloten bij kunstkring De Ploeg. Volgens hem is aan dat schilderij te zien hoe schitterend het Groningse landschap vroeger was.

 Volgens Veenstra is dat schilderij ook een boodschap aan onze eigen generaties, om er voor te zorgen dat het Groningse landschap ook in de toekomst nog mooi is. En daar moeten architecten de bewoners bij helpen.

Veenstra”: “En zo kom ik terug bij het schilderij Het kerkje van Oostum. Bij het mooie platteland van Groningen, zoals geschilderd door de kunstenaars van De Ploeg. Als we niet willen dat de toekomstige bewoners van het aardbevingsgebied over honderd jaar nog last hebben van de mentale schade bij hun ouders en grootouders, én als we het karakter van dit landschap willen behouden, moeten we de architect nú in stelling brengen. Staand aan de zijde van de bewoners zal ik mij hier als Rijksbouwmeester de komende tijd hard voor maken.”

Kerkje te Oostum, Jannes  de Vries, 1939
Kerkje te Oostum, Jannes de Vries, 1939