Nieuws

Rijksuniversiteit (RUG) ‘haalde truc uit met geld voor Chinese campus’

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een boekhoudkundige truc uitgehaald met geld voor een Chinese campus. Dat schrijft vandaag het Financieele Dagblad (FD). De krant baseert zich op een onderzoek van een lid van de universiteitsraad.


Leestijd: 2 minuten

Rijksuniversiteit (RUG) ‘haalde truc uit met geld voor Chinese campus’
Rijksuniversiteit (RUG) ‘haalde truc uit met geld voor Chinese campus’

Volgens het artikel zou de RUG voor miljoenen euro’s aan publiek geld hebben gestoken in het van de grond tillen van een zustercampus in Yantai in China (foto boven). De minister zou echter uitdrukkelijk hebben bepaald dat het ontwikkelen van die campus in China alleen met privaat geld mag gebeuren.

Het FD citeert een externe accountant van de RUG die stelt dat de universiteit ‘met kunst en vliegwerk’ de jaarrekening over 2015 zou hebben ge-herclassificeerd, waarbij publieke middelen konden worden aangemerkt als ‘privaat’. Bovendien zou de RUG privaat geld hebben verkregen door ‘via een vestzak-broekzaktransactie’ een dochterbedrijf aan zichzelf te verkopen.

Het artikel baseert zich op een onderzoek van universiteitsraadslid Jasper Been van studentenbeweging DAG. Deze deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Op grond van dat onderzoek concludeert Been dat de Rijksuniversiteit de tijd en het geld die nodig waren voor het uitvoeren van de Chinese campusplan onderschatten.

De minister van onderwijs had in 2015 namelijk laten weten dat wanneer de RUG een vestiging wilde in China, dat het uitgangspunt is dat er op geen enkele wijze Nederlandse publieke middelen worden ingezet. Alleen privaat geld mocht. Maar uit onderzoek van een controlerend accountant van PwC blijkt dat de RUG investeringsruimte creëerde voor haar Chinese plannen door 950.000 euro van publiek naar privaat vermogen te classificeren.

Onderwijsinspectie

Overigens schrijft de krant dat de Onderwijsinspectie ook al had gekeken naar de financiering van het China project door de RUG. Maar ‘na een jaar discussie met de RUG acht de Onderwijsinspectie het in een vertrouwelijk ambtsbericht toch “aannemelijk” dat het China-project privaat is betaald.”

Reactie RUG

De RUG laat vrijdagochtend in een reactie weten dat de strekking van het artikel onjuist is. “Er zijn geen publieke middelen (belastinggeld) naar de voorbereiding van de branch campus Yantai gegaan”, zo stelt de universiteit in een verklaring. “De RUG heeft net als andere universiteiten private inkomsten. De RUG heeft altijd binnen geldende richtlijnen hiervoor gehandeld, en conform deze richtlijnen werden vanaf 2015 naast de publieke inkomsten ook de private inkomsten verantwoord in de jaarrekening. Zo werd zichtbaar welke voorbereidingskosten van Yantai verantwoord konden worden met private middelen.” Volgens de RUG is deze verantwoording door de Inspectie van het Onderwijs gecontroleerd en akkoord bevonden.