Nieuws

RUG-hoogleraar Mierau: ‘Maatregelen veel te snel losgelaten’

Het kabinet heeft de coronamaatregelen veel te snel versoepeld. Dat vindt Jochen Mierau, gezondheidseconoom en hoogleraar aan de RUG. “Je hebt nu de perfecte storm gecreëerd”, zei hij donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.


Leestijd: 1 minuut

RUG-hoogleraar Mierau: ‘Maatregelen veel te snel losgelaten’
RUG-hoogleraar Mierau: ‘Maatregelen veel te snel losgelaten’

Volgens Mierau is het spijtig dat de coronacijfers nu stevig oplopen. “Er was zicht op de haven”, zegt hij. "Het kabinet dreigt nu toch het schip te laten zinken." Want het kabinet besloot om op 25 juni een groot aantal maatregelen te versiepelen. “Binnen twee weken loop het aantal besmettingen op en daardoor zien we binnenkort ook het aantal ziekenhuisopnames oplopen.” 

Er raken nu vooral jongeren besmet en volgens Mierau komt een deel van hen uiteindelijk ook in het ziekenhuis terecht. Bovendien bestaat de kans dat ze anderen gaan besmetten. “Niet iedereen is al volledig gevaccineerd”, aldus Mierau. 

De gezondheidseconoom vindt dat de maatregelen te snel zijn losgelaten. In omringende landen verloopt het proces veel soepeler. Zo is nu duidelijk dat het systeem van ‘testen voor toegang’ nog kinderziektes bevat. Die kinderziektes in combinatie met volle discotheken zorgden volgens Mierau voor “een perfecte storm”. 

Jochen Mierau pleit voor het terugdraaien van een aantal versoepelingen, zoals de maximale groepsgroottes. Ook wil hij een verbod op evenementen in ruimtes zonder goede ventilatie. Ook thuiswerken moet weer de norm worden. 

Donderdag kwamen er in één dag in Groningen 374 nieuwe positieve gevallen bij. De gemeente Groningen bleek die dag ook dé coronabrandhaard van Nederland te zijn.