Nieuws

RUG: maatregelen om veiligheid studenten en medewerkers te waarborgen

De demonstratie op het Harmonieplein in Groningen is vredig verlopen. Wel zijn er bij de RUG meldingen gekomen van mensen die zich niet veilig voelen. In een dinsdag uitgegeven verklaring meldt de universiteit dat zeer te betreuren en om de veiligheid te waarborgen heeft de RUG maatregelen genomen.


Leestijd: 1 minuut

“Sommige medewerkers en studenten hebben aangegeven zich onveilig te voelen. Dat begrijpen wij en betreuren wij. De universiteit moet een veilige plek zijn voor iedereen, waar ruimte is voor alle meningen. De universiteit is de plek waar we, binnen bepaalde kaders, een dialoog kunnen voeren. Iedereen moet zich veilig voelen om dit te kunnen doen en het is onze taak die veiligheid te waarborgen. Wij nemen daarom zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen”, aldus de verklaring van de RUG.

De demonstratie verloopt vreedzaam, laat de RUG weten. De universiteit staat continu in contact met de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie, officier van justitie).

‘Demonstranten willen geen dialoog’

De RUG laat weten dat het meerdere malen contact gezocht heeft met de demonstranten en hen uitgenodigd voor een gesprek via een door hen aangewezen contactpersoon. “Helaas stonden zij niet open voor dialoog en verwezen ze naar de eisen op hun sociale mediakanalen.” De RUG had hier eerder op gereageerd met een statement

Aandelen

Op sociale mediakanalen vragen de demonstranten aandacht voor aandelen die de RUG in bepaalde bedrijven zou hebben. “Deze informatie klopt niet. Sinds 2016 is het voor instellingen  voor onderwijs en onderzoek verboden om te beleggen. Dit doen we dan ook niet”, aldus de verklaring van de RUG.

Ondersteuning

De RUG zegt dat er voor medewerkers en studenten die mentale problemen ondervinden als gevolg van de protesten verschillende ondersteuningsmogelijkheden.