Nieuws

Rutte hoopt als premier nog eens naar Groningen te gaan

Het bezoek dat premier Mark Rutte woensdag bracht aan het aardbevingsgebied in Groningen, is wat hem betreft niet zijn laatste. Hij hoopt het gebied als demissionair premier nog eens te bezoeken, zei hij desgevraagd. Hoe lang Rutte nog in het Torentje blijft, is vooral afhankelijk van de voortgang van de formatie. Het bezoek woensdag stond in het teken van de voortgang van de versterkingsoperatie en schadeafhandeling.


Leestijd: 1 minuut

Rutte neemt in de wisselwoning een boek in ontvangst
Rutte neemt in de wisselwoning een boek in ontvangst

Rutte is “onder de indruk” van hoe het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) leiding geven aan de schadeafhandeling en versterking van huizen in het aardbevingsgebied. De premier stelde nog eens dat het kabinet, ondanks zijn demissionaire status, bovenop het gasdossier blijft zitten. “We kunnen Groningen niet laten zitten, en moeten en zullen doorgaan, met (staatssecretaris, red.) Vijlbrief voorop. Er mag geen verdere vertraging ontstaan.”

Zijn bezoek sloot de premier af met een overnachting in een wisselwoning, die tijdelijke huisvesting biedt aan bewoners die tijdens de versterking van hun huis niet thuis kunnen wonen. Het is “enorm impactvol” om tijdelijk je eigen huis te moeten verlaten, zegt Rutte. “Dat ik hier slaap, daar hebben Groningers natuurlijk niks aan”, erkent de premier desgevraagd. Het bezoek zal ook niet tot aanpassingen van het beleid leiden, maar kan wel helpen “om binnen het beleid zaken slimmer aan te kunnen pakken”.

De Groningse gaskraan is sinds afgelopen oktober dicht, maar kan wel op de waakvlam gezet worden om leveringszekerheid te bieden bij uitzonderlijke kou. Zo werd er begin januari twee dagen lang een klein beetje gas gewonnen, omdat er een gemiddelde temperatuur van lager dan -6,5 graden Celsius werd verwacht.

Het besluit veroorzaakte onrust in Groningen. Meerdere Groningse bestuurders wezen Den Haag erop dat het waakvlambesluit onverwachts kwam en dat dit niet helpt om het vertrouwen van de Groningers in de overheid te herstellen. De Provinciale Staten van de provincie willen dat het ministerie van Economische Zaken beter en eerder communiceert over kwesties die betrekking hebben op de gaswinning. Rutte sprak tijdens zijn bezoek ook met regionale politici en bestuurders.