Nieuws

Ruzie stikstoffabriek Zuidbroek escaleert: onderaannemer niet meer welkom op bouwterrein

Het geruzie bij de bouw van de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek lijkt te escaleren. Hoofdaannemer Air Products heeft onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw van het project gehaald. Werknemers van Ballast Nedam zijn sinds 2 januari niet meer welkom op het bouwterrein van de fabriek.


Leestijd: 1 minuut

De samenwerking tussen de hoofd- en onderaannemer loopt al langer moeizaam. Het leidde vlak voor de feestdagen tot een kort geding voor de rechter. Die bepaalde volgens Dagblad van het Noorden dat de partijen eerst het werk moeten afmaken en daarna pas mogen gaan bakkeleien over claims over en weer. 

“Dit is echt gewoon heel erg balen”, zegt Marie-Lou Gregoire, woordvoerder van de Gasunie, over de ruzie. Gasunie is de opdrachtgever van het project. “We hebben er belang bij dat de fabriek zo snel mogelijk klaar is, en elke keer komt er weer een ander duveltje uit de doos.”

Voor de eerste week van januari waren er weinig werkzaamheden gepland wat betreft de bouw van de fabriek. Vanaf 9 januari zouden de werkzaamheden weer op volle kracht worden hervat na de feestdagen. Toch stond een aantal werknemers van Ballast Nedam maandag voor een dichte poort bij de stikstoffabriek.

Of het geruzie gevolgen heeft voor de bouw of de opleverdatum van de fabriek is nog niet duidelijk. De aannemers zijn nog niet formeel uit elkaar. Volgens de planning gaat de fabriek in februari proefdraaien. “We weten nog niet wat de gevolgen van deze situatie gaan zijn, maar als de partijen de samenwerking beëindigen, moeten er nieuwe handen worden gezocht.”

Hoewel Air Products de volledige verantwoordelijk heeft over het project en Gasunie als opdrachtgever een beperkte rol heeft, wil de partij daar waar mogelijk in gesprek blijven met de partijen. Gregoire: “We hopen hierin te kunnen bemiddelen. Zeker nu er eigenlijk al een prachtige fabriek staat. Je zou zeggen, pak elkaar bij elkaar en maak het werk af.”

Volgende week moet meer duidelijk worden over het vervolg van de situatie en de gevolgen voor de bouw van de stikstoffabriek.