Nieuws

Samenwerking ziekenhuizen en zorgverzekeraars moet zorg betaalbaar en toegankelijk houden

De Groningse ziekenhuizen gaan samenwerken met de drie grootste zorgverzekeraars uit de regio om de zorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden. Een samenwerking op het gebied van beweegzorg, cardiologische zorg, rectumchirurgie en plastische chirurgie zou het Groningse antwoord moeten zijn op een vastlopend zorgstelsel.


Leestijd: 1 minuut

Het samenwerkingsverband tussen het Ommelander Ziekenhuis Groningen, Martini Ziekenhuis, UMCG, Menzis, Zilveren Kruis en VGZ moet zorgen voor de juiste zorg op de juiste plek en dat moet weer zorgen tot kortere wachttijden.

Voor patiënten betekent de samenwerking dat ze in het Ommelander Ziekenhuis Groningen terecht kunnen voor basiszorg, in het Martini Ziekenhuis voor de meer specialistische zorg en in het UMCG voor de meest specialistische zorg. ‘En ja, dat betekent ook dat een patiënt soms verder moet reizen dan nu’, zegt bestuurder van het Ommelander Ziekenhuis Bas Wallis de Vries.

Concreet betekent dit dat patiënten niet altijd zelf meer kunnen kiezen naar wel ziekenhuis zij gaan. Volgens Wilja Strating, manager zorg van Menzis, een onvermijdelijke ontwikkeling die goed uit te leggen valt: “Patiënten hebben nu nog veel keuzevrijheid, maar als we op de huidige manier doorgaan komt essentiële basiszorg steeds verder onder druk te staan. We kunnen ze dus soms minder keuze bieden, maar daarmee zorgen we er wel voor dat we de spoedeisende hulp in de regio open kunnen houden. Het collectief gaat voor het individu.”