Nieuws

Sil Doeksen: “Ik zit aan de andere kant van de tafel, maar het is nog steeds dezelfde tafel”

Sil Doeksen (43) was ruim 20 jaar bijna onlosmakelijk verbonden aan de Drie Gezusters in de stad. Twee jaar geleden maakte hij een carrièreswitch en verruilde hij de horeca voor een baan bij de gemeente Groningen. “Ik kan nog steeds door tot 02.00 uur ’s nachts, als ik dat zou willen.”


Leestijd: 3 minuten

Onderstaand artikel verscheen ook in de nieuwste Groninger Ondernemers Courant, die een dezer dagen op de mat ligt.

Nog maar net tiener-af was Sil Doeksen, toen hij bij de Drie Gezusters in dienst trad. De horeca was Doeksen op het lijf geschreven, hij bleef er 21 jaar werken, waarvan de laatste 15 jaar als horecamanager. Het was bijna ondenkbaar dat Doeksen de horeca nog zou verlaten, maar zo’n 2 jaar geleden maakte hij dan toch de overstap, en wel naar de gemeente Groningen. Totaal iets anders, zou je denken, maar dat valt volgens Doeksen wel mee: “Ik zit aan de andere kant van de tafel, maar het is nog steeds dezelfde tafel.”

Bij de gemeente is Doeksen accountmanager evenementen. Dat houdt in: het eerste aanspreekpunt en adviseur voor mensen die een evenement in de gemeente Groningen willen organiseren. “Dat gaat van een buurtinitiatief in het Noorderplantsoen tot een optreden van Rammstein in het Stadspark, en alles wat daar tussenin ligt.” Doeksen legt het contact met andere ambtenaren en denkt met de organisatoren mee om zo veel mogelijk uit het evenement te halen.

Waarom heb je de overstap gemaakt?

“Ik had het bij ‘De Drie’ ontzettend leuk met mijn ruim 300 collega’s, maar ik was de laatste jaren op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze functie werd me getipt en was me op het lijf geschreven. In mijn vrije tijd organiseerde ik namens De Drie Gezusters al evenementen, zoals de ijsbaan op de Grote Markt, en als je eenmaal besmet bent met het evenementenvirus, dan kom je daar moeilijk vanaf. Ik heb eigenlijk van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Moest je wennen?

“Absoluut. De gemeente is een enorme organisatie waar echt duizenden mensen werken. Er gebeurt zoveel achter de schermen, na ruim anderhalf jaar kan ik pas zeggen dat ik een klein beetje begrijp hoe het werkt. En daarnaast werkt de overheid natuurlijk totaal anders dan het bedrijfsleven. Als bedrijf ben je bezig voor het bedrijf, je medewerkers en de aandeelhouders. Als overheid ben je bezig voor iedereen. Voor bedrijven, maar ook voor inwoners. Dat is ingewikkelder, want je hebt te maken met verschillende belangen.”

Mis je de horeca nog weleens?

“Dat valt heel erg mee. Ik had verwacht dat ik de energie van de horeca zou missen, het gevoel dat het altijd maar doorgaat, maar die energie zit ook in mijn huidige baan. Ik kan ‘s ochtends om 08.00 al met mijn werk aan de slag, en ik kan door tot 02.00 ‘s nachts als ik zou willen. Dat wat ik het leukst vond aan de horeca – de energie, de dynamiek en de interactie – vind ik ook in mijn huidige baan. Geen dag is hetzelfde.”

“Bovendien ben ik gezegend dat ik nog steeds met horeca werk, want waar een evenement is, is horeca. Ik zit wel aan de andere kant van de tafel, maar het is nog steeds dezelfde tafel. Het afgelopen jaar heb ik mogen meehelpen om de MKB maatwerk-subsidie uit de voeren. Namens de gemeente heb ik me beziggehouden met de verbinding tussen Eurosonic Noorderslag (ESNS) en het onderwijs en bedrijfsleven. Ik kan echt wat betekenen voor bedrijven in de werkzaamheden die ik zelf heb gedaan, daar haal ik voldoening uit.”

Zou je ooit terug willen?

“Ik vind het wel heel absoluut om te zeggen dat ik nooit weer terugga, geen idee, maar ik heb het idee dat de horeca altijd een beetje bij mij is. Het contact met mensen en de gastvrijheid, ik neem het allemaal mee in mijn huidige werk.”