Nieuws

S.O.S. organiseert Mars der daklozen om aandacht te vragen voor het kamertekort

Shelter Our Students (S.O.S.) houdt donderdag in de binnenstad een demonstratie onder de noemer ‘Mars der daklozen’. Daarmee willen ze aandacht vragen voor het kamertekort, dat vooral voor internationale studenten een probleem is. Dat meldt Dagblad van het Noorden vandaag, woensdag. Woordvoerder Marinus Jongman: ‘Achttien-, negentienjarige jongeren horen praten over slapen in een bushokje of op het station breekt ons hart. Met deze mars willen we laten zien dat iedere dakloze er een te veel is.’


Leestijd: 1 minuut

S.O.S. organiseert Mars der daklozen om aandacht te vragen voor het kamertekort
S.O.S. organiseert Mars der daklozen om aandacht te vragen voor het kamertekort

S.O.S. is een initiatief van diverse studenten belangenorganisaties. De organisatie helpt dakloze studenten door ze te koppelen aan een student of Stadjer die een kamer, bank, luchtbed of andere slaapplek over heeft. Inmiddels is er met de actie voor meer dan 150 dakloze studenten onderdak geregeld.

De organisatie heeft vier eisen: De universiteit moet gratis en genoeg noodopvang regelen voor dakloze studenten, er moet beter naar internationale studenten gecommuniceerd worden over het woningtekort, er moet een campus voor 2000 studenten komen op het Zernike Campus en ten slotte wil S.O.S. dat de RUG zich publiekelijk uitspreekt tegen verdere groei. 

De gemeente heeft wel bouwplannen voor de huisvesting van jongeren en studenten in de stad. Tot 2025 komen er in elk geval nog zo’n 2.000 kamers bij. Deze worden onder andere gerealiseerd in projecten als het University College (UCG) bij het UMCG en het project Portland in de Reitdiepzone.