Nieuws

SP pleit voor sancties voor Vindicat na ‘feestje’ op dakterras tijdens coronapersco

De gemeenteraadsfractie van SP wil dat burgemeester Schuiling met sancties komt voor studentenvereniging Vindicat. Volgens de SP is de vereniging de laatste jaren vaak in opspraak gekomen met wangedrag, mishandelingen tijdens ontgroeningen en vreemd geplande skivakanties naar besmet coronagebied. Druppel is nu een foto van vol dakterras met feestende clubleden, net op het moment dat premier Rutte in zijn persconferentie nieuwe strenge coronamaatregelen afkondigde.


Leestijd: 2 minuten

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Deze coronapandemie is voor vele mensen zwaar. Wij begrijpen dat het voor jongeren ook niet altijd makkelijk is om zich omwille van de volksgezondheid steeds aan de regels te moeten houden. Gelukkig doen de meeste mensen dat wel. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, is het des te schadelijk wanneer een groep mensen zich van de geldende regels lijkt te onttrekken. Met dit gedrag riskeert Vindicat dat veel meer studenten en personeel van de universiteit besmet raken.” Dijk doelt hiermee op de vele huisfeestjes die in Vindicathuizen worden georganiseerd die voor overlast zorgen en de feestjes die in het clubgebouw plaatsvinden.

Dijk: “Waar we stadions voor voetbalsupporters sluiten, cafés extra vroeg dicht moeten en sluiten wanneer zij de regels onvoldoende naleven, lijkt Vindicat onschendbaar in Groningen. Wanneer komt het moment dat burgemeester Schuiling wel ingrijpt en Vindicat beboet, vergunningen ontneemt of het clubgebouw sluit?” 

Aanpak zonder fluwelen handschoentjes
Momenteel werkt de gemeente Groningen aan een campagne gericht op het gedrag van jongeren en studenten. “Die campagne moet gericht zijn aan alle jongeren en studenten in Groningen. Maar de aanpak van Vindicat hoeft er niet één met fluwelen handschoentjes te zijn. De tijd dat de burgemeester en gemeente Vindicat positief benaderen moet voorbij zijn”, aldus Jimmy Dijk. 

Volgens de SP is het kwalijk dat er een vereniging in Groningen actief is die zich onttrekt van heersende normen in de samenleving. Dijk: “Al voor de coronapandemie waren er vele incidenten met normoverschrijdend gedrag bij Vindicat. Dat schaadt het beeld van studenten in het algemeen. Nu schaadt het ook het beeld van al die jongeren en studenten die zich in Groningen wel aan de coronamaatregelen houden.”

Aanstaande woensdag vraagt de SP welke sancties burgemeester Schuiling aan Vindicat op wil leggen. In het politieke vragenuur om 15.30 uur zal de SP de kwestie aan de orde stellen. 

Foto’s op Sikkom
Maandagavond verscheen er op Sikkom een foto van een vol dakterras op de sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt tijdens de persconferentie van het kabinet over coronamaatregelen. Getuigen zeggen dat er volop werd geknuffeld en dat de leden geen afstand hielden. Het ging daarbij om tientallen leden.

Reactie Vindicat
Rector Wessel Giezen van Vindicat beaamt op de website van Sikkom dat het niet goed is gegaan. “We hebben inloop voor huizen, dat gaat per huis en binnen is alles strikt geregeld. Maar deze groep ging op eigen initiatief naar het dakterras, waar geen toezicht was. We kunnen helaas niet alle zeven verdiepingen tegelijk in de gaten houden, anders was dit niet gebeurd. De groep is er ongeveer een kwartiertje geweest en inmiddels naar huis gestuurd. We beraden ons op verdere stappen. Dit is in ieder geval niet de bedoeling.”

Tien dagen niet welkom
Dinsdagochtend werd bekend dat de betrokken leden de komende tien dagen niet welkom zijn op de societeit. Over eventuele extra sancties is niets bekend. 

https://twitter.com/Sikkom050/status/1310651585899491328