Nieuws

Provincie Groningen mogelijk voor miljoenen benadeeld door dubieuze grondtransacties Blauwe Stad


Leestijd: 1 minuut

De Statenfractie van de SP in de provincie Groningen wil zo snel mogelijk duidelijkheid van de Provinciale Staten over de uitzending van radioprogramma Argos over mogelijke dubieuze grondtransacties bij het project Blauwestad. Volgens het VPRO-radioprogramma Argos zou de Publiek Private Samenwerking (PPS) zijn mislukt door dubieuze grondtransacties waarbij de Provincie Groningen voor miljoenen kan worden benadeeld. De redactie van het programma beroept zich op diverse vertrouwelijke documenten en de onlangs openbaar gemaakte notulen van besloten vergaderingen van Provinciale Staten. Fractievoorzitter Kees Swagerman meldde zaterdag dat hij waarschijnlijk zo spoedig mogelijk de commissie bestuur financiën bijeen wil roepen of een spoedzitting van de Provinciale Staten aan zal vragen. De SP wil zo snel mogelijk actie ondernemen.

Volgens Argos verdenkt het Provinciebestuur de inmiddels opgestapte Blauwestad-directeur Jan Postema van dubbelspel bij grondtransacties die de provincie miljoenen zouden kunnen kosten. Blauwestad was een samenwerking tussen provincie en enkele bouwbedrijven voor de ontwikkeling van 1500 woningen, recreatie en natuur. Daarvan zijn er uiteindelijk slechts 150 gebouwd.

SP-fractievoorzitter Swagerman noemt het lekken van vetrouwelijke informatie ,,zeer ernstig’’. Hij wil dat de feiten zo snel mogelijk open en bloot op tafel komen. ,, Het is ondenkbaar dat iedereen bij deze kwestie vrijuit zal gaan.’’ De fracties van het CDA en de VVD willen eerst de uitkomst van de Noordelijke rekenkamer afwachten. De rekenkamer doet op dit moment onderzoek en komt eind juni met een rapport over de gang van zaken rond om de Blauwestad.