Nieuws

Spaans-Portugees stel dat werd vastgehouden in Beatrixoord Haren eist excuses en geld

Het Spaans-Portugese stel dat zou zijn gevlucht uit een quarantainehotel bij Schiphol en gedwongen werd vastgezet in Beatrixoord in Haren eist excuses en 50.000 euro schadevergoeding. Overwogen wordt om het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) strafrechtelijk te vervolgen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Spaans-Portugees stel dat werd vastgehouden in Beatrixoord Haren eist excuses en geld
Spaans-Portugees stel dat werd vastgehouden in Beatrixoord Haren eist excuses en geld

Het stel vloog vorig jaar november van Zuid-Afrika naar Nederland en werd na hun landing positief getest op het coronavirus. Daardoor werden ze met ruim 40 anderen ondergebracht in een quarantainehotel. 

Daarna werd het Spaans-Portugese stel aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken naar Spanje. Volgens Veiligheidsregio Kennemerland probeerde het duo te vluchten, maar zij ontkennen dat. Volgens hen mochten zij het hotel verlaten na twee negatieve zelftests. De burgemeester van Haarlemmermeer (waar Kennemerland onder valt) liet het stel op grond van de Wet Publieke Gezondheid (WPG) opsluiten in tbc-centrum Beatrixoord in Haren.

Covid wordt echter niet genoemd als een infectieziekte behorend tot groep A die zo’n opsluiting rechtvaardigt, laat de advocaat van het stel weten. SARS wel, maar dat is iets anders dan SARS-CoV-2. Het voorstel om Covid er aan toe te voegen ligt nog bij de Eerste Kamer. 

Het stel werd vrijgelaten toen ze beiden opnieuw negatief testten. In de Spaanse media liet het stel weten zich ‘honds’ behandeld te voelen. Het stel laat nu weten nog steeds te lijden onder de situatie, doordat ze dagenlang in een isolatiekamer zijn vastgehouden.