Nieuws

Ook in Groningen begint hier en daar nu al krapte op arbeidsmarkt te ontstaan

De werkloosheid is nog steeds relatief groot, en ook het aantal mensen in de WW. Maar toch begint langzamerhand ook in Groningen hier en daar krapte op de arbeidsmarkt te ontstaan. Dat meldt het UWV.


Leestijd: 2 minuten

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

In augustus nam de WW in Groningen af tot 15.400 uitkeringen. De WW daalt hiermee nu een halfjaar op rij. Op steeds meer plaatsen ondervinden werkgevers knelpunten bij het invullen van vacatures.

Daling WW in Groningen
Eind augustus 2016 telde Groningen 15.397 WW-uitkeringen. Dat is 5,1% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in augustus af met 216 uitkeringen (-1,4%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 4,8% (699) meer WW-uitkeringen.

Meer openstaande vacatures
In augustus daalde het aantal WW-uitkeringen voor de zesde maand op rij. De verder aantrekkende economie zorgt ook voor meer openstaande vacatures. Hoewel op totaalniveau het aantal werkzoekenden nog groter is dan het aantal openstaande vacatures, ondervinden vooral werkgevers in techniek, ICT en zorg meer problemen bij het invullen van openstaande vacatures. Werkgevers in Groningen hebben de meeste moeite geschikte kandidaten te vinden voor beroepen als software- en applicatieontwikkelaar, databank- en netwerkspecialist, elektrotechnicus, machinemonteur, elektricien, automonteur en zorgberoepen als arts, verpleegkundige en medisch praktijkassistent. Maar ook goede callcentermedewerkers, beveiligingsmedewerkers en docenten in secundair en hoger onderwijs zijn steeds lastiger te vinden.

Spanning arbeidsmarkt neemt toe
De knelpunten die werkgevers ondervinden bij het vervullen van vacatures, komen tot uitdrukking in de spanningsindicator. Dat is de verhouding tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal kortdurend werkzoekenden. In het tweede kwartaal van 2016 nam de spanning op de arbeidsmarkt verder toe. Hoewel de arbeidsmarkt in Groningen nog steeds ruim is, kennen veel andere regio’s al een gemiddelde spanning. In Groot Amsterdam en Zeeland is er zelfs al sprake van een krappe arbeidsmarkt.

Overal in Nederland daling WW
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind augustus uit op 426.637. Dat is 4,8% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 431.642. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,2% (-5.005). Alle provincies lieten een daling van de WW zien. Een jaar eerder telde Nederland 419.571 WW-uitkeringen. Daarmee steeg het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 1,7% (7.066).

Regionale verschillen
De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de andere noordelijke provincies geven een vergelijkbaar beeld met dat in Groningen. In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in augustus. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal WW-uitkeringen in de drie noordelijke provincies.