Nieuws

Staking: gemeente verwacht overlast van volle ondergrondse containers

Omdat medewerkers van Stadsbeheer en Veiligheid van de gemeente Groningen vanaf vrijdag het werk vier dagen lang neerleggen, wordt er in die periode geen huisvuil opgehaald. De gemeente laat weten volle ondergrondse containers en volle prullenbakken te verwachten en roept mensen daarom op hun vuilnis tijdelijk in huis of in de tuin te bewaren.


Leestijd: 1 minuut

Staking: vanaf vandaag wordt vier dagen geen vuilnis opgehaald
Staking: vanaf vandaag wordt vier dagen geen vuilnis opgehaald

Ook BOA’s leggen het werk neer. Zij houden komende maandag een publieksvriendelijke actie en delen dan geen boetes uit. Voor de veiligheid zijn ze wel zichtbaar op straat en zetten ze zich in voor hulpverlening.

Volgens de gemeente wordt er ondanks de staking wel gestrooid bij gladheid en ook meldingen over versperringen van de openbare weg worden gewoon behandeld. Verder worden ook bruggen en sluizen gewoon bediend, en na afloop van de warenmarkt wordt de Vismarkt wel schoongemaakt.

De staking heeft te maken met landelijke onderhandelingen over de cao voor de gemeenten. Deze cao regelt de arbeidsvoorwaarden voor werknemers die in dienst zijn bij een gemeente. De landelijke werkgeversorganisaties VNG en WSGO en de vakbonden FNV en CNV zijn hierover met elkaar in overleg. Er is op dit moment nog geen akkoord.