Nieuws

Station Groningen ligt plat: het is stil in het stationsgebied (fotoreportage Raymond Bos)

Zaterdag was het zover: de grote buitendienststelling is van start gegaan. Afgezien van een enkele verdwaalde reiziger ligt Station Groningen er verlaten bij. De komende twee maanden wordt het station volledig verbouwd en dat betekent veel minder treinen van en naar het hoofdstation. Waar het wel druk is: station Europapark. Dit station vervangt de komende tijd grotendeels het Hoofdstation. Fotograaf Raymond Bos maakte een fotoreportage van de eerste dagen van de treinluwe periode.


Leestijd: 1 minuut

Het station ondergaat een grote transformatie. Zo komt er een voetgangerstunnel en eind mei verhuist het busstation naar de zuidzijde van het station.

En een historische wijziging: Groningen verliest zijn status als kopstation. Nu moeten treinen nog keren, straks kunnen ze doorrijden. Vooral voor Arriva betekent dit een revolutie. De sporen worden aangepast zodat de stad straks een volwaardig doorkoppelstation is. Efficiënter, sneller, toekomstbestendig.

Voordat het nieuwe station helemaal klaar is, bestaan de komende 64 dagen uit non-stop bouwen, breken, hijsen en schuiven. Op de foto hieronder is te zien dat er hard gewerkt wordt aan het nieuwe station.

Foto | Raymond Bos

Normaal gesproken is het station bijna dag en nacht een komen en gaan van mensen, maar door de buitendienststelling ligt het station er nu behoorlijk verlaten bij.

Om de reizigers op te vangen worden er onder andere vervangende bussen ingezet. Treinen rijden tijdens de spoorwerkzaamheden vaak wel vanaf station Groningen Europapark. Dit is tussen 10 mei en 12 juni het begin- of eindpunt voor alle treinen van en naar de stations Zwolle, Veendam en Bad Nieuweschans. Dat betekent: veel meer extra reizigers op het relatief kleine station, zoals te zien is op de volgende foto:

Foto | Raymond Bos