Nieuws

Ster terug op Grote Markt – meteen al in trek als zitplaats

De ster is terug op de Grote Markt. Maar nu als zitje. Maandagmiddag, toen er eindelijk een heerlijk zonnetje scheen in Groningen, bleek dat deze meteen in trek was. Veel bezoekers aan de binnenstad zochten er een plekje in de schaduw van de bomen die er eind vorig jaar waren geplaatst. Daarmee


Leestijd: 1 minuut

lijkt de ster precies aan de verwachtingen te voldoen, en heeft Groningen er een leuk plekje bij om even een boek te lezen, op je telefoon te kijken of om om je heen te kijken en te genieten van de stadse sfeer.

Ster is windroos

Eigenlijk is de ster op de Grote Markt een windroos. De windroos in klinkervorm was een ontwerp van de stadsarchitect Jan Bouma uit 1926. Deze windroos was een verwijzing naar een nóg oudere windroos, die aan de noordzijde van de Grote Markt lag en het symbool was van Groningen als Hanzestad.

In het kader van de herinrichting van de Grote Markt wilde de gemeente de windroos wel weer terug, maar nu niet meer midden op de Grote Markt, maar tussen de bomen die aan de oostzijde zijn geplant. Bovendien wilde de gemeente de windroos/ster in verhoogde vorm laten terugkeren, zodat mensen er ook op kunnen zitten, en kinderen er op kunnen spelen.

De windroos is daardoor nu teruggekeerd in eigentijdse vorm. De gemeente hoopt dat deze nieuwe windroos zich tot een trekpleister ontwikkelt, en dat mensen er op hete zomerse dagen kunnen zitten om wat verkoeling te zoeken.

Overigens zijn de oude keitjes die eerst op de Grote Markt lagen waarmee de oude ster was gevormd bewaard gebleven. Die worden langs de rand van de Grote Markt gelegd, nabij de waterpartij waar ook openbare zitplekken komen.