Nieuws

Straaljager F35 mogelijk naar Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde is in beeld als civiele luchthaven die mogelijk ook gebruikt zullen worden door straaljagers als de F35. Dat blijkt uit een verklaring van de luchthaven.


Leestijd: 1 minuut

Eelde reageert daarmee op een nota van defensie waarin staat dat het door de huidige geopolitieke situatie nodig kan zijn dat civiele luchthavens een rol gaan spelen in militaire activiteiten.

Groningen Airport Eelde wordt in de nota van defensie genoemd als één van de civiele luchthavens waar militair medegebruik door Defensie wordt onderzocht.

De directie van de Gronings/Drentse luchthaven heeft inmiddels overleg gehad met het ministerie van defensie. Tijdens dat gesprek heeft de directie laten weten ‘Eelde’ te beschouwen als luchthaven van- en voor de regio, en te hopen dat een eventuele komst van straaljagers de verdere ontwikkeling van de luchthaven niet in gevaar zal brengen.

“Wij stellen ons op het standpunt dat een eventueel medegebruik van straaljagers geen gevolgen mag hebben voor de uitvoering van deze strategie”.

“Uiteindelijk is het aan de betrokken overheden om een besluit te nemen over eventueel militair medegebruik van civiele luchthavens. GAE vertrouwt er op dat zij daarbij rekening zullen houden met de belangen van de luchthaven en de regio”, aldus de persverklaring van Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde.

Het is dus nog niet zeker of de straaljagers inderdaad naar Eelde komen, en wat het ‘medegebruik’ precies inhoudt. Dat zal uit het onderzoek van Defensie moeten blijken.