Nieuws

Studenten Groningen in actie bij DUO

Groningse studenten zijn vanmorgen bij de DUO een protestactie begonnen tegen de langstudeerboete. Hoewel de voorgenomen maatregel een landelijke maatregel is van het kabinet, is gekozen voor DUO ‘omdat deze instelling voor alle studenten het gezicht is van de studiefinanciering’.


Leestijd: 1 minuut

Studenten van de Groninger Studentenbond en verschillende politieke jongerenorganisaties staan vanochtend bij het hoofdkantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) met een grote blauwe envelop in de hand. Hierop staat “Te betalen: € 3000,-” en met grote koeienletters “Retour afzender”. Ze vragen hiermee aandacht voor de langstudeerboete, die de regering van plan is in te voeren voor studenten die langer dan een jaar extra over hun studie doen.

Politieke jongerenorganisaties, waaronder Jonge Socialisten, Dwars, Pink en SP-jongeren, hebben zich aangesloten bij de Groninger Studentenbond in het protest tegen de onderwijsbezuinigingen. Imre Schakelaar, voorzitter van Jonge Socialisten Groningen: “Geen van de vier partijen had dit in hun verkiezingsprogramma staan. Het kabinet heeft geld nodig en kiest ervoor het te halen bij een groep waar ze weinig om geven: de studenten.”

De keuze om bij DUO te protesteren is voor de studentenvakbond vanzelfsprekend. “DUO is voor alle studenten het gezicht van de studiefinanciering”, aldus Jitske Wielers, voorzitter van de GSb. “DUO geeft ons de wind van voren, dus we hebben besloten dat het tijd is om eens flink terug te blazen.” Het hoofdkantoor van DUO is een herkenningspunt van Groningen, ook wel bekend als ‘het cruiseschip’ in de volksmond.