Nieuws

Studenten starten petitie tegen protestregels RUG

De Groninger Studentenbond (GSb) is gisteren een petitie gestart tegen de regels rondom demonstraties die de Rijksuniversiteit Groningen heeft opgesteld. De GSb wil dat de demonstratieregels worden opgeheven. ‘Dit gaat regelrecht in tegen de vrijheid van meningsuiting.’


Leestijd: 1 minuut

Volgens de regels mogen studenten niet demonstreren na 19.00, mogen colleges en ceremonies niet verstoord worden en moeten demonstrerende studenten verplicht in gesprek met het bestuur van de RUG. Volgens het bestuur van de RUG gaan de demonstraties er steeds heviger aan toe en zijn de regels daarom nodig.

Onder druk

Maar de Groninger Studentenbond is het daar niet mee eens. Ken Hesselink, voorzitter van de GSb zegt: ‘Dit gaat regelrecht in tegen de vrijheid van meningsuiting, en zet het demonstratierecht onder druk.’ Volgens de bond is het juist op onderwijsinstellingen zoals de RUG belangrijk dat er ruimte is voor discussie. Die ruimte wordt volgens hen onmogelijk door de protestregels.

“We hopen met deze petitie te laten zien dat de frustratie met de nieuwe regels breed gedragen is”, zegt Hesselink. “Je kunt demonstraties niet enkel laten doorgaan als je er geen last van hebt.” Gisterochtend was de petitie al meer dan 200 keer ondertekend.