Nieuws

Studentenpartij en ChristenUnie: extra studieplekken in lege faculteiten

Er moeten extra studieplekken voor studenten gecreëerd worden. Die oproep doen de ChristenUnie en Lijst Calimero, een studentenpartij in de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen, aan het college van B & W. De partijen noemen als voorbeeld studieplekken in faculteiten van de RUG, of aan het Forum.


Leestijd: 1 minuut

Studentenpartij en ChristenUnie: extra studieplekken in lege faculteiten
Studentenpartij en ChristenUnie: extra studieplekken in lege faculteiten

Volgens Lijst Calimero zitten studenten op dit moment praktisch opgesloten op hun kamer. Dat tast niet alleen het mentale welzijn van studenten aan, maar is ook nog eens makkelijk op te lossen, zo stelt de partij, verwijzend naar gesloten faculteiten waar studenten op meer dan 1,5 meter afstand kunnen studeren.

Kwetsbare studenten

Lijst Calimero dringt al langere tijd aan op de opening van meer studieplekken op de universiteit. Fractievoorzitter Rozemarijn Gierkink: “Er zijn nu enkele honderden plekken beschikbaar in de UB. Dit is gewoonweg niet genoeg voor 36.000 studenten.”

Volgens de huidige maatregelen kan er plek geboden worden aan kwetsbare studenten, maar de definitie hiervan is onduidelijk en verschilt dus ook per instelling, zo stelt Calimero. Op de RUG is er volgens de partij alleen plek voor de meest schrijnende gevallen. “De RUG zou een veel bredere definitie van kwetsbare student kunnen hanteren. Natuurlijk moeten schrijnende gevallen voorrang krijgen, maar in de huidige situatie is er een veel groter deel wat ten onder gaat aan de isolatie,” aldus Gierkienk.

Forum

Een oplossing is dus het openen van andere locaties dan de UB op reservering. In de vraag van de ChristenUnie wordt bijvoorbeeld het Forum genoemd. Gierkink: “Zo kunnen er op een veilige manier veel meer plekken beschikbaar komen, zodat de definitie van kwetsbaar ook enorm uitgebreid kan worden naar iedereen die dat nodig heeft. De gemeente kan hier een belangrijke rol in spelen.”