Nieuws

Stuurgroep 'Behoud IJsbaan Kardinge' overhandigt bidbook over toekomst ijsbaan aan de raad

De stuurgroep ‘Behoud IJsbaan Kardinge’ (BIJK) heeft woensdag een bidbook over de toekomst van Kardinge overhandigd aan de gemeenteraad.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Gemeenteraad Groningen
Foto | Gemeenteraad Groningen

De ijsbaan bij Kardinge is verouderd. Vernieuwing van de baan is daarom nodig, maar de vraag is of daar genoeg geld voor beschikbaar is.

“Laat ons niet in ons hemd staan, laat het ijs niet smelten”, zo luidt de boodschap van BIJK aan de raad. Zij voeren actie om de ijsbaan te behouden. Eerder dit jaar verzamelde BIJK 15.000 handtekeningen voor het behoud van de ijsbaan.

Het bidbook van de Stuurgroep ‘Behoud IJsbaan Kardinge’ biedt een inkijkje in de schaatscultuur op de ijsbaan en schetst daarnaast een toekomst voor de ijsbaan. Het behoud van de ijsbaan hoeft volgens BIJK geen 100 miljoen euro te kosten zoals wel wordt gezegd. Volgens het bidbook zou het voor 60 miljoen euro moeten kunnen.

Ook is het volgens BIJK niet meer terecht dat ijsbanen gezien worden als grootverbruikers van energie. “Recente ontwikkelingen in Enschede, Leiden en Alkmaar bewijzen het tegendeel: hier worden zeer energiezuinige ijsbanen gebouwd”, zo staat in het bidbook. “Dankzij nieuwe innovaties kan een kunstijsbaan zelfs volledig energieneutraal en CO2-neutraal opereren. Dit verlaagt niet alleen de energiekosten, maar ook de exploitatiekosten aanzienlijk.”