Nieuws

Subsidiepot SNN leeg, velen vissen achter het net

Na de grote belangstelling voor de subsidies van 10.000 euro voor het verbeteren en verduurzamen van huizen in het aardbevingsgebied, is de pot van ruim 220 miljoen euro binnen een dag leeg. Even voor middernacht liet het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) weten dat er geen aanvragen meer ingediend kunnen worden. Op het moment van sluiten zaten er nog 14.000 wachtenden in de digitale rij.


Leestijd: 1 minuut

Subsidiepot SNN leeg, velen vissen achter het net
Subsidiepot SNN leeg, velen vissen achter het net

Gisteren, maandag, was de laatste mogelijkheid voor het aanvragen van de subsidie. Al de hele dag was het dan ook ontzettend druk op de website van het SNN en bij verschillende gemeentehuizen in de provincie. Er werd op de website gewerkt met en online wachtrij, waar bij het openen van het loket om 09:00 al 50.000 mensen in kwamen. Mensen die op het moment van sluiten nog in de rij zaten, vissen dus achter het net. 

Reacties

Er kwamen veel reacties op de lange wachtrijen en het ‘tekort’ aan subsidies. Zo vinden de regionale bestuurders – van de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt en provincie Groningen – dat het budget verhoogt moet worden. “Geef alle Groningers die ervoor in aanmerking komen de mogelijkheid om de subsidie van 10.000 euro te ontvangen”, pleiten ze. “Dat is de enige echte oplossing.”

Het SNN laat weten het heel vervelend te vinden dat mensen zo lang hebben moeten wachten, en dat sommige mensen alsnog geen subsidie hebben kunnen aanvragen.

Ook op Twitter regende het berichten over de lange wachtrijen:

Extra geld

De subsidie is onderdeel van de bestuurlijke afspraken tussen Rijk en regio van november 2020. Toen is een inschatting gemaakt hoeveel inwoners gebruik zouden maken van de subsidie. Die inschatting blijkt achteraf niet juist geweest. Dit constateerden Groningse bestuurders al bij de eerste subsidieronde in juli vorig jaar. Sindsdien heeft de regio er bij het Rijk op aangedrongen het subsidiebudget te verhogen. Daar is tot nu toe nog geen gehoor aan gegeven.