Nieuws

'Ter Apel niet door COA in steek gelaten maar door de politiek en de rest van Nederland'

De gemeente Westerwolde staat vandaag in een kort geding tegenover het COA, omdat het deze organisatie maar niet lukt om het aantal asielzoekers in Ter Apel terug te brengen. De kans op succes van dit geding lijkt op voorhand niet zo groot, want de problemen worden niet veroorzaakt door het COA, maar door het feit dat politici – die voorafgaande aan de Tweede Kamerverkiezingen hadden beloofd het aantal asielzoekers naar Ter Apel te verminderen – hun beloftes niet nakomen.


Leestijd: 1 minuut

Inwoners van Ter Apel zijn al lange tijd de dupe van het feit dat sommige asielzoekers overlast veroorzaken. Veel van die inwoners hebben laten weten geen problemen te hebben met de opvang van een beperkt aantal goedwillende asielzoekers, maar wel met diegenen die grote overlast veroorzaken. Deze burgers en de gemeente Westerwolde staan er nu alleen voor, de rest van Nederland kijkt weg.

Eén van de beste manieren om het probleem op te lossen zou zijn dat de rest van Nederland meer asielzoekers op zou nemen. Daarvoor had een door vele geprezen staatssecretaris Van der Burg een spreidingswet gemaakt, die nu alleen nu nog maar door de Eerste Kamer aangenomen hoeft te worden.

Maar ook partijen die die wet aanvankelijk wilden steunen hebben hun steun daarvoor ingetrokken, in verband met de kabinetsformatie. En dat is ontluisterend en droevig voor Westerwolde. Want voordat er een nieuw kabinet zit, zijn we vele maanden, en misschien wel een jaar verder. En vervolgens moet er dan nog een alternatieve spreidingswet worden gemaakt en aangenomen.

Daarom is het jammer dat nou juist díe organisatie, die wel haar best doet om asielzoekers op een voor Westerwolde acceptabele manier onder te brengen, een kort geding aan de broek krijgt.

Bizar dat juist díe partijen die de verkiezingen hebben gewonnen omdat ze aangaven wel even simpele oplossingen te hebben voor de instroom van asielzoekers in Nederland, een praktische oplossing tegenhouden en Ter Apel in de steek laten.

Hans de Preter