Nieuws

Teststraat met coronasneltest in Groningen mogelijk eind november open

In Nederland komen zeven grote testlocaties waar naast de gewone test ook verschillende soorten sneltesten worden aangeboden. Een daarvan komt in Groningen. Op deze locatie kan men terecht voor tests waarbij de uitslag na een kwartier bekend is. Dat is aanzienlijk sneller dan bij de huidige tests waarbij men vaak een dag of langer moet wachten op de uitslag.


Leestijd: 1 minuut

Teststraat met coronasneltest in Groningen mogelijk eind november open
Teststraat met coronasneltest in Groningen mogelijk eind november open

Dat schrijft minister Hugo de Jonge vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij laat daarin weten dat hij momenteel "intensieve gesprekken" voert met Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Eindhoven.

Volgens Nu.nl  werken sneltests als zwangerschapstests. Daarbij worden met een wattenstaafje in de neus en keel monsters afgenomen.  Na een kwartier is op het apparaat af te lezen of iemand wel of niet besmet is met het coronavirus.

Volgens RTL Nieuws  zal op de nieuwe testplekken van de door het TNO ontwikkelde, snelle LAMP-test gebruik worden gemaakt.  Daarnaast is het de bedoeling dat ook 'antigentesten', die controleren op bepaalde viruseiwitten, en een blaastest die meteen een uitslag geeft, beschikbaar zullen zijn.

De eerste teststraten met coronasneltests in Nederland gaan eind november open, aldus de minister. Maar of Groningen daar ook al bij hoort, en waar de teststraat in Groningen precies komt, is nog niet bekend.

 

(Archieffoto van Corona test straat in Amersfoort (Bron: GGD, YouTube)