Nieuws

Toch geen protestactie nachthoreca Groningen nu gemeente dreigt met dwangsommen

Meerdere nachthorecagelegenheden die zouden deelnemen aan de protestactie op zaterdag hebben zich teruggetrokken nu de gemeente Groningen heeft gedreigd met dwangsommen. In ieder geval EM2 en Paradigm hebben zich afgemeld uit angst voor een hoge boete.


Leestijd: 1 minuut

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen!
Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen!

De gemeente heeft gedreigd een dwangsom van vijftienduizend euro op te leggen aan ondernemers die hun zaak tegen de coronaregels in na 22:00 uur ‘s avonds openen. De geplande actie van verschillende nachtondernemers in Groningen valt daarmee in het water nu meerdere Groninger nachtclubs niet meer meedoen aan de landelijke protestactie.

Nachtburgemeester en Groningse actiecoördinator Merlijn Poolman is zwaar teleurgesteld. “Ik durf te betwijfelen of de gemeente echt die vijftienduizend euro boete zou hebben uitgekeerd, maar sommige ondernemers vonden het toch te spannend en hebben zich teruggetrokken”, zegt hij. “Door deze harde lijn te trekken naar de ondernemers en de bezoekers van de nacht laat de gemeente zien dat zij liever buigt voor het destructieve nachtbeleid dat Den Haag al twee jaar voert dan dat zij op enige wijze tegemoetkomt aan de grote zorgen die leven in de nacht.”

Poolman stelt dat de nachthoreca van Groningen de goede relatie met de gemeente desondanks niet wil vertroebelen of in een juridisch conflict wil belanden. “We willen vooral vanuit een positief karakter ons geluid laten horen, dus er valt weinig meer aan te doen”, zegt Poolman.

De aangekondigde versoepelingen zoals het verlengen van de openingstijden tot 1:00 uur ‘s nachts hebben volgens de nachtburgemeester weinig tot geen zin. “Deze versoepelingen stellen werkelijk niks voor, de nacht heeft hier niets aan. Ondernemers hebben nog steeds totaal geen zicht op verbetering, de schulden blijven oplopen terwijl de steun abominabel is. Ik ben diep teleurgesteld en ik denk velen met mij.”

Merlijn Poolman (archieffoto)
Merlijn Poolman (archieffoto)