Nieuws

Toch nog financiële steun voor Eurosonic Noorderslag

Muziekfestival Eurosonic Noorderslag krijgt de komende jaren toch nog financiële steun van het Rijk. De Tweede Kamer nam maandag een motie aan, waardoor het festival de komende vier jaar kan rekenen op 600.000 euro.


Leestijd: 1 minuut

Eurosonic Noorderslag dit jaar helemaal digitaal
Eurosonic Noorderslag dit jaar helemaal digitaal

Eurosonic Noorderslag leek eerder nog naast steun van het Rijk te grijpen. De Raad voor Cultuur oordeelde dat het festival niet in aanmerking kwam voor structurele subsidie. De organisatie liet daarop weten in financiële problemen te komen. 

D66-Kamerlid Salima Belhaj diende maandag een motie in waarbij ze minister Van Engelshoven van Cultuur vroeg om ondanks het negatieve advies toch een subsidie te verlenen, omdat het unieke festival van groot belang is voor de talentontwikkeling in de popsector in Europa. 

De motie is met een meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen en de minister heeft aangegeven de motie uit te voeren. Eurosonic Noorderslag krijgt tot en met 2024 elk jaar een subsidie van 600.000 euro. 

Ook het Scapino Ballet uit Rotterdam leek eerst buiten de boot te vallen, maar ook zij krijgen alsnog een flinke subsidie. De Raad voor Cultuur adviseerde eerder nog om te investeren in verjonging. Mede daardoor kreeg het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni juist een subsidie.