Nieuws

UMCG en ministerie in januari in gesprek over sluiting kinderhartchirurgie

Het UMCG gaat in januari opnieuw in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het wel of niet sluiten van de afdeling kinderhartchirurgie in het ziekenhuis. Dat liet UMCG-kinderarts Eduard Verhagen dinsdagmiddag weten aan RTV Drenthe.


Leestijd: 1 minuut

De kinderarts gaat er vanuit dat het besluit van minister Hugo de Jonge – om de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG te sluiten – wordt teruggedraaid. “Ik heb de indruk dat niet alle informatie op tafel lag toen het besluit werd genomen”, zegt hij tegen RTV Drenthe. “Haal die informatie bij elkaar en kijk nog eens even heel goed wat de consequenties zijn. Ik heb veel vertrouwen in de minister en de toekomstige minister, wie dat ook gaat worden. Dat zijn meestal heel verstandige mensen. Dus zonder twijfel gaat die missende informatie nu een belangrijke rol spelen.” 

De afdeling kinderhartchirurgie bestaat al 75 jaar en is er voor kinderen en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking. Het gaat om zeer gespecialiseerde zorg. Er kwam dan ook veel kritiek op het besluit. Die ging vooral over het afsluiten van gespecialiseerde zorg in het Noorden van het land, waardoor kinderen die nu in Groningen worden behandeld, na de sluiting naar Rotterdam of Utrecht zouden moeten. Er werd dan ook al snel een petitie gestart om het kinderhartcentrum te behouden. Die petitie heeft inmiddels meer dan 200.000 handtekeningen verzameld.