Nieuws

UMCG legt zich neer bij besluit om kinderhartcentra niet te concentreren

Het UMCG legt zich neer bij het besluit van de rechtbank om een streep te zetten door concentratie van de kinderhartcentra in Groningen en het Erasmus MC in Rotterdam. Een nieuwe rechtszaak zou lang duren en dat is niet in het belang van patiënten en medewerkers, aldus het UMCG. Ook het ministerie van VWS gaat niet in beroep.


Leestijd: 1 minuut

De vijf centra voor kinderhartchirurgie – in Rotterdam, Groningen, Utrecht, Leiden en Amsterdam – moeten nu samen bekijken hoe het verder moet. “Uiteindelijk vinden we elkaar in het gezamenlijke belang van de beste kinderhartzorg voor álle patiënten in Nederland, in welke regio je ook woont”, zegt Eduard Verhagen, hoofd van het Groningse kinderhartcentrum.

Voormalig VWS-minister Hugo de Jonge besloot eind 2021 om de kinderhartzorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Zijn opvolger Ernst Kuipers maakte een andere keuze en besloot om de complexe operaties bij patiënten met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in de umc’s van Rotterdam en Groningen. De drie andere centra stapten daarop naar de rechter. Vorige maand stelde de rechtbank van Midden-Nederland hen in het gelijk. Dat betekent dat het concentratiebesluit van de minister is vernietigd en dat de umc’s weer aan zet zijn om gezamenlijk te bekijken hoe het nu verder moet.