Nieuws

UMCG onderweg naar Den Haag om petitie aan te bieden voor behoud kinderhartcentrum

Het UMCG is onderweg naar Den Haag om de petitie aan te bieden voor het behoud van het (kinder)hartcentrum in het UMCG. Ruim 262.000 mensen tekenden de petitie. Met het aanbieden ervan hopen ze dat zorgminister Ernst Kuipers de sluiting van de afdeling in het UMCG heroverweegt.


Leestijd: 1 minuut

Brandbrief aan minister Kuipers: “Houd kinderhartcentrum UMCG open”
Brandbrief aan minister Kuipers: “Houd kinderhartcentrum UMCG open”

De petitie wordt bij het tijdelijke parlementsgebouw aangeboden door patiënten van het hartcentrum en familieleden aan de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in aanwezigheid van een aantal Tweede Kamerleden van de commissie. Naast de handtekeningen nemen zij ook een bundeling van brieven en verhalen van vele noordelijke hartpatiënten mee.

Als steunbetuiging voor het hartcentrum kleurden gisteravond, maandag, meerdere gebouwen in Groningen rood, van het stadhuis tot DOT. Ook hesen meerdere organisaties een vlag om het UMCG te steunen. Op het UMCG verscheen vanaf 19.00 een kloppend hart op het gebouw.

Eind december kondigde de minister van VWS aan dat de zorg voor kinderhartchirurgie geconcentreerd moet worden op twee of drie locaties, om de kwaliteit van de specialistische zorg te waarborgen. Dit tot verbazing en ongenoegen van het UMCG. Het weghalen van de zorg uit het ziekenhuis is volgens experts niet alleen zonde van de jarenlange opgebouwde ervaring en expertise, het heeft ook veel ongewenste gevolgen voor de (acute) kinderzorg en de zorg voor volwassenen in Noord-Nederland. In het besluit van de minister is volgens het ziekenhuis geen rekening gehouden met goede regionale spreiding van complexe kindergeneeskunde.