Nieuws

UWV: krapte op Groningse arbeidsmarkt

In Groningen is momenteel sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Dat meldt het UWV donderdag. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite personeel te vinden. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen in augustus lag 31,2 procent lager dan een jaar eerder.


Leestijd: 1 minuut

Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
Ruim een derde minder WW-uitkeringen dan vorig jaar

Het aantal Groningers met een WW-uitkering nam in augustus af met 5 procent tenopzichte van de maand ervoor. Groningen telde die maand 6.635 WW-uitkeringen.

De WW daalde in de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren, zegt het UWV. Vooral in de commerciële dienstverlening, uitzendsector en horeca nam het aantal WW-uitkeringen af. Alleen in het onderwijs en in de chemische industrie was sprake van een toename van de WW. Voor het onderwijs is een toename van de WW in augustus een jaarlijks terugkerend patroon dat wordt veroorzaakt doordat veel tijdelijke contracten van leraren aan het eind van het schooljaar worden beëindigd.

Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen met meer dan een derde gedaald. Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Arbeidsmarkt Groningen is krap

De afname van het aantal WW-gerechtigden en de stijging van het aantal vacatures zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt van Groningen voor het eerst sinds 2016 krap is, zo stelt het UWV. Krapte betekent dat werkgevers moeite hebben om hun vacatures te vervullen. Voor werkzoekenden biedt dit juist kansen: zij ervaren minder concurrentie.

Voor vrijwel alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Groningen de creatieve en taalkundige beroepen. ICT-beroepen waren vorige maand al krap en zijn nu als enige zeer krap. De krapte op de arbeidsmarkt wordt in heel Nederland gevoeld. In alle regio’s is de arbeidsmarkt krap, in Zeeland en Midden-Utrecht zelfs zeer krap