Nieuws

Vaccinatie HPV van start voor 19- tot en met 26-jarigen

Vanaf donderdag 12 januari 2023 krijgen jongeren in de leeftijd van 19 tot en met 26 jaar een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het HPV-virus. Deze vaccinatie beschermt tegen verschillende soorten kanker.


Leestijd: 1 minuut

Vaccinatie HPV van start voor 19- tot en met 26-jarigen
Vaccinatie HPV van start voor 19- tot en met 26-jarigen

HPV staat voor humaan papillomavirus. Iemand die het virus heeft merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk. In sommige gevallen kan een infectie leiden tot kanker. De vaccinatie tegen HPV beschermt goed tegen zes soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker, penis- en anuskanker. HPV kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen.

Campagne

Meisjes krijgen sinds 2010 de HPV-vaccinatie aangeboden in het Rijksvaccinatieprogramma, wanneer zij 10 jaar zijn. Sinds 2022 krijgen ook jongens in de tienerleeftijd de vaccinatie aangeboden. De huidige campagne voor 19- tot en met 26- jarigen is bedoeld voor vrouwen die eerder afzagen van een vaccinatie en voor mannen, die niet eerder zijn uitgenodigd. Zij kunnen zich in 2023 kosteloos laten vaccineren tegen HPV. De Gezondheidsraad stelt dat er in deze leeftijdsgroep veel gezondheidswinst te halen is.

Vaccinatie

Er worden twee vaccinaties gegeven. Tussen de vaccinaties zit minimaal 150 dagen. Jongeren die een eerste vaccinatie hebben gehaald, krijgen enkele maanden later een herinnerings-sms om een tweede afspraak te maken.

GGD Groningen start met vaccineren op 30 januari 2023. Vaccinatie is mogelijk op zeven locaties verspreid over de provincie, namelijk in Appingedam, Groningen, Hoogezand, Stadskanaal, Scheemda, Uithuizen en Veendam. Tijdens het maken van de online afspraak kan men kiezen voor een locatie. Vaccinatie is alleen mogelijk met een afspraak.

De komende weken krijgen jongeren een brief over de vaccinatie. Een afspraak kan men online maken op www.HPVafspraak.nl. Voor wie twijfelt over de vaccinatie is er een keuzehulp beschikbaar op www.hpvkeuzehulp.nl.

Foto: GGD