Nieuws

Vaccinaties in alle noordelijke ziekenhuizen gestart

Nadat woensdag de eerste zorgmedewerkers van het UMCG gevaccineerd zijn, start donderdag en vrijdag de vaccinatie van acuut zorgpersoneel van andere noordelijke ziekenhuizen, waaronder het Martini Ziekenhuis.


Leestijd: 1 minuut

SEH-verpleegkundige Harm Wedman kreeg woensdag in het UMCG de eerste prik: “Fijn dat het vaccineren is begonnen. Ik vind dit ontzettend belangrijk voor de bescherming van onze patiënten en natuurlijk ook voor mijzelf en mijn collega’s. Ik voel me vereerd dat ik als een van de eersten in Noord-Nederland de prik mocht krijgen”.

Aantal vaccins Noord-Nederland

Het aantal beschikbare vaccins is beperkt. Afgelopen weekend werd duidelijk dat er landelijk 33.000 vaccins beschikbaar komen voor medewerkers in de acute zorgketen. Noord-Nederland krijgt voor de vaccinatie van het acute zorgpersoneel 10.5 procent van het aantal vaccins dat landelijk beschikbaar is, wat neerkomt op 3569 vaccins, zo meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland.

Vanwege het beperkt aantal vaccins worden in eerste instantie alleen medewerkers in aanmerking die directe patiëntenzorg verlenen op de IC, de SEH, de ambulanceverpleegkundigen en chauffeurs en het Mobiel Medisch Team (MMT). Bij voldoende vaccins krijgt ook het personeel van de Covid-verpleegafdelingen een prik.

Er is voor gekozen om te starten met vaccineren in één ziekenhuis in elke provincie omdat op deze locaties ook de medewerkers van de drie ambulancediensten gevaccineerd kunnen worden. In de provincie Groningen is dat het UMCG.

Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland is de vaccinatiebereidheid onder het zorgpersoneel in Noord-Nederland hoog.