Nieuws

Van 17 mei 2025 tot 07 juli 2025 geen treinen van en naar station Groningen

In de zomer van 2025 rijden er bijna twee maanden lang geen treinen van en naar station Groningen. Het gaat om de periode van 17 mei 2025 tot en met 7 juli 2025. De buitendienststelling is nodig vanwege werkzaamheden op het Hoofdstation die alleen kunnen gebeuren als er geen treinen rijden.


Leestijd: 1 minuut

Eigenlijk zou de treinvrijeperiode dit jaar plaatsvinden, maar door allerlei tegenslagen was de aannemer gedwongen de buitendienststelling twee jaar op te schuiven.

Tijdens de treinvrije periode in 2025 worden onder andere de regionale lijnen doorgekoppeld. Ook worden de perrons gebouwd of afgebouwd en komen er nieuwe sporen bij. Verder wordt een deel van de busonderdoorgang op zijn plek gereden en wordt de blauwe brug verwijderd.

Dag en nacht door

Volgens Groningen Spoorzone wordt er in de zomer van 2025 dag en nacht doorgewerkt om al het werk binnen de daarvoor beschikbare tijd af te ronden. “Een periode zonder treinen van deze omvang is een militaire operatie en wordt tot op het kwartier gepland”, zo meldt de organisatie.

Niet alles gebeurt tegelijkertijd en de buitendienststelling is opgeknipt. Aan de oostzijde, in de richting van en naar Zwolle, rijden er 51 dagen geen treinen. Aan de westzijde, dus de treinen in de richting van Leeuwarden, rijden binnen die 51 dagen voor een periode van 21 dagen geen treinen.

Als de treinen weer rijden…

Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, is het nieuwe station in gebruik. Maar het project is nog niet klaar. Een groot deel van het werk is af en het treinstation kan voor het grootste deel open. De busonderdoorgang moet na de buitendienststelling nog worden afgebouwd, omdat de noordelijke toerit nog moet worden gebouwd. Het project is volgens de huidige planning in de zomer van 2026 klaar. Dat is ook het moment dat de gemeente start met de gebiedsontwikkeling aan de noord- en zuidzijde van het station.