Nieuws

Vanavond weer een ‘ouderwetse’ dodenherdenking in Groningen

Na twee jaar is er vanavond in Groningen tijdens dodenherdenking weer een stille tocht vanaf het Joods monument en kranslegging op het Martinikerkhof. Commissaris van de Koning René Paas houdt daarnaast een toespraak en onze stadsdichter Myron Hamming draagt een speciaal door hem voor deze avond geschreven gedicht voor.


Leestijd: 1 minuut

Gemeenteraad Groningen wil jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië
Gemeenteraad Groningen wil jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

Programma

Gedurende de dag worden er vandaag kransen en bloemen gelegd bij gedenkstenen en monumenten. Vanaf 18.00 uur vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan gaat de vlag halfstok. Om 18.35 worden er kransen gelegd bij het Joods Monument en om 18:45 begint de stille tocht vanaf de Hereweg. Via de Hereweg, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt, Kreupelstraat zal de tocht naar het Martinikerkhof lopen. Daar zal vanaf 19:15 de openbare herdenking plaatsvinden. Om 20.00 zullen de twee minuten stilte ingaan, gevolgd door Het Wilhelmus, coupletten 1 en 6. Daarna zullen er kransen worden gelegd bij het provinciaal oorlogsmonument Sint-Joris en de draak. Na de kranslegging is er koffie en thee in de Martinikerk.