Nieuws

Vandaag wél Wilders, maar geen Rutte, Kaag en Hoekstra in Noordelijk Lijsttrekkersdebat

PVV-politicus Geert Wilders is maandag de meest opvallende deelnemer aan het Noordelijk Lijsttrekkersdebat. Lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) laten verstek gaan. Zij sturen hun nummer twee op de lijst naar de aftrap voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het debat is verder verplaatst van Leeuwarden naar Den Haag.


Leestijd: 1 minuut

Vandaag wél Wilders, maar geen Rutte, Kaag en Hoekstra in Noordelijk Lijsttrekkersdebat
Vandaag wél Wilders, maar geen Rutte, Kaag en Hoekstra in Noordelijk Lijsttrekkersdebat

De ChristenUnie is de enige (demissionaire) regeringspartij die wel haar lijsttrekker afvaardigt. Gert Jan Segers is in goed gezelschap van lijsttrekkers Jesse Klaver (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA) en Lilian Marijnissen (SP). De VVD vaardigt Tamara van Ark af en dat is de nummer twee van de kieslijst. Namens D66 komt Rob Jetten naar het Noorden en CDA zet Pieter Omzigt in. 

Rutte buiten verkiezingsstrijd
De grootste partij VVD had eerder al laten weten dat Mark Rutte niet mee zou doen aan het debat, omdat hij zich zo lang mogelijk buiten de verkiezingsstrijd wil houden, in verband met de coronacrisis. Geert Wilders sloeg in 2012 en 2017 het noordelijke debat nog over.  

Minder reisbewegingen
Het Noordelijk Lijsttrekkersdebat wordt georganiseerd door de drie noordelijke dagbladen. Aanvankelijk zou het debat plaatsvinden in Leeuwarden, maar het is verplaatst naar Den Haag om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. 

Het debat wordt gepresenteerd door Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal en Friezin Welmoed Sijtsma. Het zal gaan over de gevolgen van de coronacrisis, jongeren en de woningmarkt, energie en natuurbehoud, de toekomst van de landbouw en de betrouwbaarheid van de overheid.

Vanaf 15.30 uur
Het Noordelijk Lijsttrekkersdebat is het eerste grote debat met kopstukken uit Den Haag. Bekijk het debat maandag om 15.30 uur live op  dvhn.nl/debat. Het is het eerste grote verkiezingsdebat.