Nieuws

Verhoren parlementaire enquête gaswinning hervat

De parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen wordt vanaf vandaag in Den Haag hervat. Voor het zomerreces waren er al een aantal openbare verhoren, er volgen vanaf vandaag nog zeven weken waarin mensen worden verhoord.


Leestijd: 1 minuut

Verhoren parlementaire enquête gaswinning hervat
Verhoren parlementaire enquête gaswinning hervat

Deze week worden er elf mensen verhoord. Donderdag werd de nieuwe namenlijst naar buiten gebracht. Voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen Tom van der Lee meldt dat de focus zal liggen op de impact van de zwaarste aardbeving, die bij Huizinge op 16 augustus 2012. 

Het eerste verhoor is met oud-burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog. Woensdag wordt de voormalig NAM-baas Bart van de Leemput aan de tand gevoeld en donderdag hoort de commissie oud-minister en CDA-prominent Maxime Verhagen. Ook KNMI-onderzoeker en afdelingshoofd Bernard Dost en oud-GasTerra-topman Gertjan Lankhorst zijn uitgenodigd voor hun getuigenverhoor.

Joost van Roost, ex-topman van ExxonMobil, was ook uitgenodigd, maar liet afgelopen week weten niet te zullen verschijnen bij het verhoor. De reden daarvoor is niet bekend gemaakt. Normaal gesproken kan de commissie iemand dwingen bij weigering, maar Van Roost is Belgisch staatsburger, dus hij kan niet worden gedwongen de vragen te beantwoorden.