Nieuws

Dood van drie verzetsstrijders na arrestatie aan de Parkweg in Groningen in boek “De Inval”

Wie was de verrader die er voor zorgde dat in oktober 1944 drie verzetsstrijders aan de Parkweg in Groningen door de Sicherheitspolizei konden worden aangehouden en later vermoord? Dat is de vraag die nabestaanden bezighield na hun dood. Deze gruwelijke oorlogsgeschiedenis is het onderwerp van het boek “De Invalvan Karin van Loon.


Leestijd: 1 minuut

Dood van drie verzetsstrijders na arrestatie aan de Parkweg in Groningen in boek “De Inval”
Dood van drie verzetsstrijders na arrestatie aan de Parkweg in Groningen in boek “De Inval”

In deze Groningse oorlogsgeschiedenis staat de inval van de Sicherheitspolizei in de woning van haar grootouders centraal. Op 18 oktober 1944 werden in het huis van de familie van Loon aan de Parkweg drie belangrijke contactpersonen of leidinggevenden binnen het Gronings verzet gearresteerd: Fré Legger, Hendrik Ridder en Iman J. van den Bosch. Deze mannen liepen ’s middags regelrecht in de armen van de bezetter op het moment dat zij aanbelden op huisnummer 111. Later in dat najaar werden zij gefusilleerd.

Haar grootmoeder met drie kinderen, waaronder de toen twaalfjarige vader van de auteur, zaten die dag al vanaf de vroege ochtend opgesloten in een kamer op de bovenverdieping. Zij werden onder schot gehouden door een Sicherheitsagent en waren in de middag oorgetuige van de gewelddadige arrestaties en verhoren in huis.

Door archiefonderzoek en gesprekken met nog in leven zijnde familieleden en betrokkenen kon Karin het familieverhaal over de inval plaatsen in een historische context. Het verhaal van haar familie bleek op allerlei manieren verbonden met de geschiedenis van Groningen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Na de inval van de Sicherheitspolizei, raakten de vijf gezinsleden elkaar uit het oog. Zij vonden elkaar na de bevrijding terug in Groningen. Ieder gezinslid had zijn/haar eigen ervaringen en onbeantwoorde vragen. De vraag die hen allemaal bezighield: wie had het adres Parkweg 111 verraden aan de Sicherheitspolizei?

Vanwege de coronacrisis zal er geen presentatie plaatsvinden. Wel wordt er aandacht aan het boek besteed op diverse websites als www.groningen4045.nl en op de websites van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en De Verhalen van Groningen.

Vanaf 5 mei verkrijgbaar bij de boekhandel en viawww.profiel.nl