Al in februari waarschuwde het de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de organisatie die vanuit de overheid de verantwoordelijkheid draagt voor de versterkingsoperatie, dat het meer tijd zou kosten. De inschatting was toen dat het tot 2031 of 2032 zou duren.
De afgelopen jaren heeft de NCG 5.687 woningen versterkt, maar ruim 10.000 huizen zijn nog niet aan de beurt gekomen. Het doel was eerder om de versterkingsoperatie in 2028 te voltooien, maar als het tempo hetzelfde blijft als tot nu toe, dan duurt het nog tot 2034.
De langere wachttijd kan grote impact hebben op betrokkenen. “Ik maak me zorgen om de gezondheid en het welzijn van de mensen in Groningen”, zegt Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen. “Het lange wachten sloopt mensen. Het is nu niet de tijd om achterover te leunen omdat de gaswinning gestopt is.”
Sinds de sluiting van het Groningenveld op 19 april vorig jaar is het aantal aardbevingen afgenomen. Maar ondanks de sluiting is er nog steeds een kleine kans (1%) dat er een behoorlijke aardbeving komt. Ter vergelijking, in 2028 was dat nog een kans van 5,5%. Als zo’n aardbeving zich voordoet, bestaat de kans dat kwetsbare gebouwen instorten.