Nieuws

VIP-fotograaf Corbijn triomfeert in Groninger Museum

De tentoonstelling Anton Corbijn- 25 jaar werk in het Groninger Museum heeft sinds de opening begin april meer dan veertigduizend belangstellenden getrokken. Het museum krijgt gemiddeld vierduizend bezoekers per week, wat betekent dat de expositie een verdubbeling van het aantal bezoekers genereert.
De tentoonstelling geeft een overzicht van de carrière van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Corbijn ontwikkelde zich in een kwart eeuw tijd tot één van ’s werelds beroemdste fotografen van pop- en filmsterren.
Hij is in Nederland vooral bekend van de zwart-wit foto’s die hij in de jaren tachtig nam van sterren als Bono van de popgroep U2 en zanger Dave Gahan van Depeche Mode.


Leestijd: 2 minuten

‘Dat imago is allang niet meer correct’, vindt Corbijn zelf. Daarom hij voor het Groninger Museum een overzichtstentoonstelling van een kwart eeuw van zijn werk samengesteld. De fotograaf hoopt het beeld van Nederlanders daarmee bij te stellen. ‘Maar mensen zijn lui, en de media herhalen zich’, vreest hij.Corbijn heeft in de afgelopen tientallen jaren vele artiesten voor prominente muziektijdschriften als Oor en New Musical Express gefotografeerd. Aanvankelijk had de fotograaf zijn twijfels over een expositie in de kleurige zalen in het markante gebouw van het Groninger Museum. ‘Het pand is ‘mad’, maar opwindend’, vindt hij nu. Er was dus geen reden de foto’s bijvoorbeeld tegen een minder kleurige achtergrond te laten zien. De muren van de zalen hebben voor de gelegenheid nieuwe kleuren gekregen, en voor het eerst zijn ook de grijze vloeren in pasteltinten geschilderd. ‘De foto’s springen van de muur af door het kleurverschil’, aldus de fotograaf. ‘Op een grappige manier is het heel passend.’Medewerkers van het museum zijn druk doende om de ene beroemdheid na de andere aan de muur te spijkeren. Topmodellen als Naomi Campbell en Christy Turlington maar ook regisseur Lars von Trier krijgen een plaats in de zalen. Waarom fotografeert Corbijn alleen beroemdheden? ‘Het is handig’, legt hij uit. ‘Beroemdheden hebben geen introductie nodig, zoals gewone mensen op straat. Je kunt spelen met het publieke imago dat ze hebben. En verder zullen psychologen wel het hunne denken van mijn relatie met sterren’, grinnikt hij.Corbijn was een van de eerste fotografen die zich ook met het maken van muziekclips bezig ging houden. Met zijn clip voor het nummer Heart shaped box van Nirvana sleepte hij een MTV-award binnen. Op de tentoonstelling zijn de door hem geregisseerde videoclips te zien en te horen.Slechts één zaal is gereserveerd voor het vroege werk van de fotograaf. In de zeven overige zalen hangt werk van de laatste tien jaar, die hij zelf ‘het meest productief’ noemt. Video’s hebben nog steeds zijn interesse. ‘In mei ga ik een clip maken met Eagle Eye Cherry’, vertelt hij.De expositie is nog tot en met 25 juni in het Groninger Museum te zien.