Nieuws

Viroloog UMCG snapt Leids onderzoek naar sneltest niet; resultaten in Groningen wel goed

Viroloog Bert Niesters van het UMCG is het niet eens met de resultaten van een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar de coronasneltesten van Abbott. De Leidenaren zeggen dat die test in veertig procent van de gevallen onbetrouwbaar is. Volgens Gronings onderzoek is de sneltest wél betrouwbaar.


Leestijd: 1 minuut

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

Het LUMC deed onderzoek naar 300 corona patiënten. Die werden getest met zowel de sneltest van Abbott als een gewone PCR-test. Volgens de Leidenaren bleek in veertig procent van de positieve gevallen dat de sneltest een negatieve uitslag gaf. Viroloog Niesters weet niet hoe die resultaten tot stand zijn gekomen. 

De Abbott-sneltest wordt onder andere door de GGD gebruikt in de Groningse snelteststraat in MartiniPlaza. Al in een eerder stadium heeft het UMCG bij 2.500 testpersonen een onderzoek gedaan. De eerste bezoekers van de snelteststraat kregen zowel een sneltest als een PCR-test. Viroloog Bert Niesters laat in verschillende media weten dat de resultaten van die test gewoon in orde zijn. Hij maakt zich geen zorgen over de betrouwbaarheid van de test. 

Eerder al werd bekend dat het LUMC vooral testen heeft gedaan bij ernstig zieke corona patiënten. Daar is de sneltest eigenlijk niet voor bedoeld.