Nieuws

Vis- en bloemenkramen moeten ‘s nachts weg; “Je kan mij niet vertellen dat dit verrommeling is”

Ondernemers die met een vaste kraam in de gemeente Groningen staan, moeten per 1 januari elke nacht hun kraam weghalen. De gemeente wil daarmee verrommeling in de openbare ruimte tegengaan. De maatregel geldt voor zo’n 30 ondernemers, die begin december met een brief op de hoogte zijn gesteld.


Leestijd: 3 minuten

“Dit doet heel veel met ons”, vertelt Fleur Kemps, eigenaresse van Bloemenwereld, de bloemenkraam op het Hereplein. “Het is al de drukste tijd van het jaar, en dan komt dit er ook nog eens bij. We slapen er echt slecht van, terwijl we eigenlijk helemaal geen tijd om ons hier nu mee bezig te houden.” 

De bloemenkraam staat al bijna twintig jaar op het Hereplein. Een half jaar geleden hebben Kemps en haar man Dennis Slotegraaf nog een gloednieuwe kraam laten bouwen. “Die oude hadden we al achttien jaar, die was niet meer zo netjes. In overleg met de gemeente hebben we een mooie, nette kraam laten bouwen die bij de uitstraling van het Hereplein past. Daarmee zijn we in mijn ogen juist de verrommeling tegengegaan. Als we dit hadden geweten, hadden we die oude kraam gehouden, zo voelt dat nu.”

Het op- en afbreken van de bloemenkraam zal bij elkaar met twee personen bijna vier uur per dag kosten, schat de onderneemster in. “Tuurlijk, het kán”, zegt ze, “maar we mogen er bijna wel een fulltimer voor aannemen. Mijn schoonvader van 73, die ons ook nog helpt met de kraam, heeft al gezegd dat hij dat niet meer ziet zitten. Hij kan dat zware werk niet doen, dan stopt hij er mee.”

Bovendien snapt ze het doel niet. “Weghalen zodat het hier ‘s nachts mooier is? Ik denk het niet hoor, dan komt het hier vol te staan met fietsen. Ik snap het nog voor kramen die bijvoorbeeld drie of vier dagen per week dicht zijn, dat ziet er niet netjes uit. Maar wij zijn nooit dicht, je kan hier 7 dagen per week bloemen halen, 365 dagen per jaar. Dan kan je mij niet vertellen dat dat verrommeling is. 18 jaar lang heeft nog nooit iemand last van ons gehad, ook de gemeente niet.”

De onderneemster hoopt nog in gesprek te kunnen gaan met de gemeente. “Dat zou ik wel zo netjes vinden. De gemeente en ondernemers zijn er ook voor elkaar toch? Ik hoop dat we nog in gesprek kunnen gaan en afspraken kunnen maken. Maar eerst de kerstdrukte maar eens achter de rug krijgen. Dan zien we daarna wel verder.” 

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club (GCC), noemt het ‘bizar’ dat de gemeente niet eerst het gesprek is aangegaan met de ondernemers en de GCC. “Er is geen enkel overleg geweest, helemaal niets. Dit is op zo’n ontzettend slechte manier gecommuniceerd. Waar blijft die dialoog?”, vraagt hij zich af. 

Het wordt ondernemers er op deze manier niet makkelijker op gemaakt om in Groningen te ondernemen, stelt hij. “Marktkooplui maken enorm lange dagen. Zo’n bloemenverkoper is ’s ochtends al in alle vroegte op de bloemenveiling te vinden. En dan moet je na zo’n lange werkdag ook nog je kraam aan een trekhaak sjorren om ‘m dan tijdelijk naar een andere plek te verplaatsen? Waanzin.”

Bos gaat binnenkort, samen met de voorzitters van de andere bedrijvenverenigingen, met het college in gesprek. Niet alleen over deze maatregel, maar ook de recente invoering van reclamebelasting is dan een agendapunt.