Nieuws

Visdiefjes plaag voor Groningse senioren

Visdiefjes zijn een plaag voor Groningse senioren. Al bijna vijf jaar lang maken deze vogels het leven zuur van bewoners van het seniorencomplex De Floraborg in Winsum.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om visdiefjes die in het voorjaar broeden op een grinddak van het complex. Wanneer de visdiefjes jongen hebben en er komen bewoners van het seniorencomplex aangelopen, gaan ze tot actie over om hun nesten te beschermen. Ze krijsen, pikken en ze spuiten zelfs uitwerpselen in de richting van de vermeende aanvallers.

Volgens de Ommelander Courant, abonneekrant voor Noord-Groningen, is het voor de gemeente lastig om de vogels te verjagen omdat het gaat om beschermde dieren. Daarom is er nu een andere oplossing bedacht. De gemeente wil de visdiefjes ertoe verleiden om niet langer op het grinddak te broeden maar op een drijvend ponton. Dit zal er worden geplaatst in overleg met woningcorporatie Wierde en Borgen en met de provincie Groningen.

Het ponton zal worden geplaatst op een afgelopen plek in het Winsumerdiep, in de omgeving van Onderdendam. Het grinddak zal ongeschikt worden gemaakt als broedlocatie. Volgens wethouder Stefan van Keijzerswaard zou het moeten lukken om op deze manier nog vóór het komend broedseizoen het probleem opgelost te hebben, zodat de ouderen straks weer zorgeloos kunnen wandelen en de visdiefjes even zorgeloos kunnen broeden, zo zegt hij tegen de Ommelander Courant.

(Foto: Pixabay)