Nieuws

Volop Paasmuziek in Groningen


Leestijd: 2 minuten

Moderato Cantabile zingt tijdens de beide concerten sacrale koorwerken uit de 16e t/m de 20e eeuw van Arensky, Bruckner, de Klerk, Mendelssohn, Poulenc, Rossini, Thompson en Verdi. Een primeur voor Nederland is het werk ‘Ave maris Stella’ van de jonge, Poolse componist Milosz Bembinow. Verder vallen er twee composities te beluisteren van de in Nederland woonachtige dirigente Nana Tchikhinashvili, waaronder het  ingetogen ‘missa Moderato Cantabile’, dat zij opdroeg aan haar eigen koor.
Voor de bezoeker van de concerten een uitgelezen kans om een groot aantal prachtige koorwerken in één programma te beluisteren.

Moderato Cantabile onderscheidt zich door een gedurfde repertoirekeuze en een aansprekende dirigente. Het kamerkoor – dat bestaat uit een kleine twintig koorleden – heeft sinds de oprichting in 2001 door dirigente Nana Tchikhinashvili een hoog niveau ontwikkeld met stukken die elders nauwelijks zijn te horen.

Zo trad Moderato Cantabile als één van de eerste koren in het Noorden op met ‘Vespers’ van de Russische componist Sergej Rachmaninoff, onder meer tijdens de 4 mei herdenking van 2007 in de Groninger Martinikerk. Eind april 2010 trad Moderato Cantabile onder grote publieke belangstelling in de Amsterdamse Hermitage. Ook toen stonden de ‘Vespers’ op het programma.

Nana Tchikhinashvili: “Bij mijn keuze voor het repertoire laat ik mij vooral leiden door de schoonheid van de muziek, en minder door de bekendheid van de componist. Ik wil mij niet vastleggen op een bepaalde richting binnen de klassieke muziek. Daardoor kan ik het publiek in het Noorden bedienen met een breed aanbod aan koormuziek. Mensen vertellen mij dat ik een bijzondere, eigen stijl van dirigeren heb. Ik wil een klankkleur bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt.”

Naast dirigente is Nana Tchikhinashvili ook zangeres en componiste. Zij werd in 1968 in Tbilisi geboren, waar ze opgroeide en haar opleiding koordirectie en zang volgde, en voltooide, aan het Wano Sarajishvili Conservatorium. Vanaf 1996 woont en werkt zij in Nederland.

De optredens vinden plaats in de Martinuskerk in Middelbert op zaterdagavond 16 april om 20.15 uur, en in de Magnuskerk in Bellingwolde op zondagmiddag 17 april om 16.00 uur.
De entreeprijs bedraagt twaalf euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk.

Zie ook:  www.moderatocantabile.nl en  www.nanatchikhinashvili.nl