Nieuws

Vriendjespolitiek op het Songfestival? ‘Het beste liedje wint’

‘Vriendjespolitiek’ is zelden doorslaggevend bij het toekennen van punten tijdens het Songfestival. Het is het beste liedje dat wint, zo blijkt uit analyse van de uitslagen van 45 songfestival-edities door Economisch Geograaf Felix Pot van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontdekte ook het ‘beste’ liedje sinds 1975: 'Save your Kisses for me’ van Brotherhood of Man.


Leestijd: 1 minuut

Al sinds het Eurovisie Songfestival bestaat, zijn er aantijgingen van vriendjespolitiek bij het verdelen van de punten. Op basis van 45 jaar Songfestival is in kaart gebracht welke deelnemende landen op elkaars sympathie kunnen rekenen en welke juist niet: door uitslagen over de gehele periode dat het huidige puntensysteem bestaat te analyseren (1975-2019), is te zien of een land systematisch een boven- of benedengemiddeld aantal punten geeft aan een ander land.

Hoewel er duidelijke voorkeuren tussen landen zichtbaar worden, blijkt politiek stemmen zelden doorslaggevend te zijn voor de totale uitslag en wint de beste inzending, zo blijkt uit de analyse.

Het onderzoek van de stemgegevens laat ook zien dat Zweden, gecorrigeerd voor vriendjespolitiek, het meest succesvolle Songfestivalland is. En het nummer ‘Save your Kisses for me’ is het ‘beste’ liedje sinds 1975. Ding-a-Dong” van het Nederlandse Teach-In staat op de tiende plek